2011. június 30., csütörtök

Meggyes gesztenyemousse



Ebben a szép cseresznyevirágos tányérkában nem cseresznyés, hanem meggyes édesség látható, de remélem senki nem ütközik meg ezen az apróságon. :) A Pataki kerámia tavaszi receptversenye alkalmával jutottam ehhez a szép kis tányérkához is, a színek miatt muszáj volt most is ebben tálalnom. Sajnos nem igazán jönnek ki így a színek, ha értenék a fotózáshoz, valószínűleg nem raktam volna ilyen lilásrózsaszín alátétet hozzá, mert így pont elnyomta a többi színt, de sajnos már nem volt alkalmam megismételni a műveletet, viszont legalább tanultam az esetből.

Valójában még karácsonykor készítettem egy ilyen édességet, ami egy nagy kupola formát rajzolt ki, most viszont nincs pofám kupolának nevezni ezt a kis púpocskát, mivel a mostani mennyiségből csak ilyen halmot sikerült összehozni. Akkor annyira kellemes desszert kerekedett belőle karácsony másnapján, hogy muszáj volt mégegyszer elkészítenem.

Rendkívül egyszerű, igazi könnyű habos desszert. A meggy savanykás jellege jól ellensúlyozza a gesztenye édességét és a színek is szépen harmonizálnak.


Az ötlet onnan jött, hogy akciós gesztenyemasszát kaptunk a boltban és csak kibontáskor derült ki, hogy valójában miért is lett leakciózva. Valahogy összecsomagolhatták a mirelit meggyel és csomagsérülés következtében kiolvadhatott a meggy, melynek leve aztán beszivárgott a gesztenyébe. Na az a része, amit a meggy ért volt a legfinomabb! :) Ebből adódóan gondoltam a meggyes belső réteget, nem is csalódtam benne. Maga a párosítás nem egy spanyolviasz, csak az ötlet származott ebből az eseményből.

Nem is csépelném tovább a szót, jöjjék a recept!




Meggyes gesztenyemousse


Hozzávalók a gesztenyemousse-hoz:

1 csomag mirelit gesztenyemassza

3 dl tejszín

1 evőkanál zselatin fix

2 evőkanál porcukor


A meggyes habhoz:

10 dkg meggy

2 dl tejszín

1 teáskanál zselatin fix

2 evőkanál porcukor

1 evőkanál meggylikőr (el is hagyható)


A gesztenyemasszát krumplinyomón átnyomjuk, vagy lereszeljük. A tejszínt habbá verjük, majd a felét robotgéppel a gesztenyemasszához keverjük. Beledolgozzuk a porcukrot is. A tejszínhab másik feléhez hozzáadjuk a zselatin fixet és egy kicsit még tovább habosítjuk. Kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk a tejszínt.

Egy öblös tálat kibélelünk folpackkal és a gesztenyekrémet beletöltjük. Óvatosan ráhelyezünk még egy darab folpackot és a közepébe nyomunk egy kisebb gömbölyded tálkát, míg pereméig nem süllyed a gesztenyehabba. Hűtőbe tesszük körülbelül fél órára.

A meggyet turmixgéppel ledaráljuk. Hozzákeverjük a porcukrot és a meggylikőrt. A tejszínt kemény habbá verjük és hozzákeverjük a zselatint. A tejszínhabot összeforgatjuk a meggyel.

(Mindkét féle habból félretehetünk egy-egy csészényi adagot a díszítéshez. Ez opcionális, ugyanis sima tejszínhabbal is díszíthetjük, nekem így volt praktikusabb, mivel túl lapos volt a tálam és még az aljára is jutott egy réteg a gesztenyésből.)

A tálat kivesszük a hűtőből, óvatosan kiemeljük a kisebb tálat, ha úgy látjuk eléggé megdermedt már a gesztenyemousse, a folpackot is levehetjük. Gyorsíthatjuk a dermedési folyamatot a fagyasztóba helyezéssel is, csak az edény falának vastagságán múlik milyen hamar köt meg a hab.

Kivesszük a folpackot és a kisebb tálka után maradt üreget megtöltjük a meggyes krémmel. Az egészet visszatesszük a hűtőbe és készre dermesztjük.

Amikor megdermedt a mousse, lapos tányért helyezünk a tálra, átfordítjuk az edényt és a kész félgömbről lehúzzuk a folpackot. Tejszínhabbal, vagy a megmaradt krémekkel díszíthetjük.


5 megjegyzés:

  1. Hogy ez a desszert milyen gyönyörű!!! Most szívesen ennék belőle, gesztenye-meggy meg maga tökély :)

    VálaszTörlés
  2. Pixie, kérjek belőle egy méretes szeletet.........jó nagyokat nyelek a gép előtt.
    Legfeljebb majd dupla Rubint Rékát nyomok délután:))

    Ez a tányér egyszerűen csodaszép!!!

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon szép lett, nyugodtan mehetne a versenyre:)

    VálaszTörlés
  4. Imádom, hogy ilyen szépségeket készítesz!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails