2011. június 23., csütörtök

Tarte tatin darált mogyival, mer'úgy jobb





Szerintem ez a francia almatorta akkor a legfincsibb, ha az almából kissé savanykás fajtát választunk, mivel a rágyógyult karamelltől amúgy is édesebb lesz az egész. Én most még annyit variáltam rajta, hogy darált mogyorót tettem az omlós tésztába, nekem így sokkal jobban ízlik, ráadásul a tészta sem ázik át annyira tőle, mint normál esetben. Aki szottyosan szereti, az tegyen bele kevesebbet. :)

Megfejelhetjük még egy kis vaníliafagyival is, hogy halmozzuk az élvezeteket, de akkor inkább uzsonnára fogyasszuk, mert ebéd utáni nasinak már kicsit durva kalóriabomba lenne. Fotóból most egy régebbit mutatok, mert olyan dög meleg van, hogy elfolyott a fagyim rajta, pedig már a fél tortát elszeletelgettem. :(

Lássuk hát az én változatomat.



Tarte tatin darált mogyoróval


Hozzávalók:

25 dkg liszt

1 csipet só

5 dkg darált mogyoró

10 dkg porcukor

1 tojás sárgája

20 dkg hideg vaj, vagy margarin

kb. 1 kg. savanykás alma



a karamellhez:

15 dkg kristálycukor

10 dkg vaj


A lisztet összekeverjük a sóval, porcukorral, mogyoróval, és a tojás sárgáját, majd a hideg vajat belekockázva gyorsan összegyúrjuk. Folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe, közben feldolgozhatjuk az almákat.

Az almát hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre. A cukrot a vajjal hevítsük addig egy edényben, míg a cukor egészen fel nem oldódik a vajban, de még világos halványbarna színű marad.

Én kapcsos tortaformában készítettem úgy, hogy a formát alulról körbecsomagoltam alufóliával, hogy ha kiszivárogna némi karamell, vagy a párolódó alma leve, azt fel tudja fogni. Beletöltöttem a karamellt, majd legyező alakban elrendeztem rajta az almákat.

A sütőt előmelegítettem. A tésztát a hűtőből elővéve lisztezett felületen a formának megfelelő méretre nyújtottam és ráemeltem az almákra. Úgy rendezzük el a formában, hogy oldalt is jól fedje az almát, nyomkodjuk rá nyugodtan kézzel.

Gázsütő 5-ös fokozatán kb fél óra alatt megsül a tészta, szép aranybarna színe lesz, abból már láthatjuk, hogy készen van, ez idő alatt a cukor is teljesen karamellizálódik.
Meglazítjuk a tészta oldalát és az egészet egy tálra borítjuk, majd vaníliafagyival vagy anélkül még melegen tálaljuk.

Jó étvágyat! :)



4 megjegyzés:

  1. Imádom! Kár, hogy a családom nem rajong érte! Azért néha nálunk is befigyel. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagy kedvenc! Azért azt is el tudom képzelni, hogy a mogyoró/mandula a karamellába kerüljön, kicsit grillázs jelleggel.

    VálaszTörlés
  3. Dia, nálunk is ritka csemege, de az nem mérvadó, mert nálunk mindig más van a kotyvasztgatásaimnak köszönhetően. :)))

    Katuci, az is klassz ötlet, csak szerintem akkor natur állapotban kell a tepsi aljára szórni és arra a karamellszószt, nehogy nagyon megégjenek.

    VálaszTörlés
  4. Ja-ja, én is ezt gondolom. Hmmmm, lehet, hogy beficcen egy valamelyik nap :-P

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails