2012. február 4., szombat

Ribizlis-almás forralt bor mandulás cantuccival




Az aktuális hóhelyzet feltétlenül indokolja, hogy azonnal elfogyasszon mindenki egy ehhez hasonló finomságot! :)
A mandulás cantuccit (cantucci con le mandorle) még karácsonykor gyártottam nagy tételben, még ajándékba is jutott. Recept innen. Bármilyen borocska, forró tea, forró csoki, kávé és miegymás mellé ajánlom mártogatni, miután kifejezetten arra találták ki annak idején a taljánok.
Én most egy ribizliborral, aszalt ribizlivel és frissen szűrt almalével készítettem forró fűszeres italt hozzá, isteni lett. Más gyümölcsborral is el tudom képzelni, pl. meggyborral, vagy végszükség esetén bármilyen jobb fajta vörösborral.
Jó melegedést mindenkinek! :)

Ribizlis-almás forralt bor

Hozzávalók:

6 dl ribizlibor
3 dl szűrt almalé (lehetőleg friss)
1 dl víz
egy 8-10 cm-es darabka fahéj
10 szem egész szegfűszeg
1 szem egész csillagánizs
5 evőkanál méz (ízlés szerint)
5 dkg aszalt ribizli 
5 dkg kandírozott narancshéj 

A bort az almalével és a vízzel felforraljuk, majd beletesszük a fűszereket és visszavesszük alatta a hőt. Hozzákeverjük az aszalt ribizlit és a narancshéjat. Levesszük a tűzről és hagyjuk egy kicsit meghűlni, majd hozzáadjuk a mézet. Ízlés szerint édesíthetjük még, ha kell.

6 megjegyzés:

  1. Nem kéne kétszer mondani :-))) Gyönyörű a poharad! Azt is vállalnám :-)

    Totál belepett minket a hó!

    VálaszTörlés
  2. Hát ribizlibor nincs! Még nem is hallottam, hogy ribizliből is csinálnak bort, de biztos finom, mert a ribizlit mindenhogyan szeretem.
    Legutóbb fehérborból csináltunk forraltbort, de almalé nélkül.Biztos feldobja az almalé, egy próbát megér.

    VálaszTörlés
  3. Viki! Ez egy ősrégi szamovár tartozéka volt, szerintem is csini. :) Úgy hallottam egész héten szükségünk lesz efféle lélekmelegítőre...

    Igen Marisz, szerintem nagyon fincsi almalével. Én friss almából szűrtem, a húsából meg omlós sütit sütöttem, így semmi sem veszett kárba. :) A ribizlibor isteni, ha teheted kóstold meg, csak vigyázni kell, mert nagyon üt. :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem minden adott ehhez a finom italhoz - még a sok hó is :-( - az aszalt ribizli kivételével. Azt honnan szerezhetek?

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. :) Akkor Te már tudod milyen ütős a ribizlibor! :)
    Nekem Tündérkert márkájú aszalt ribizlim van, 10 dekás kis csomagban árulják, bár már nem emlékszem hol vettem, de szerintem nyugodtan helyettesítheted mazsolával is, mert megszívja magát.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails