2012. június 14., csütörtök

Ebony and Ivory - a VKF 49. fordulójára



... live together in perfect harmony...
azaz fehéren egy kis fekete, ugyanis Noémi, a Mandulasarok blog írója és általam nagyra becsült alkotója így hirdette meg a VKF 49. fordulóját.
Vehettem volna persze valami más színt is a fehér mellé, de volt egy régebbi ötletem a fekete szezámmaggal, gondoltam, itt az idő végre kipróbálni.

Bőséges ebéd utáni desszertnek én a könnyű kis semmiségeket szeretem, aminek kiválóan megfelelnek a manapság divatos tányérdesszertek, ahol nincs túl nagy adag a tányéron, de lehet mégis részletenként kóstolgatni. Amit kifundáltam, az is egy ilyen kis könnyed darab, nem túl karakteres ízvilággal, mégis friss, kellemes, nem telít el túlságosan.
A fehér színt nálam egy házi joghurtfagyi képviseli mézzel édesítve és narancsvirágvízzel ízesítve. A fekete gömböcöm, belül szintén fehér, szusirizzsel, túróval, vaníliával, majd picit megpirított fekete szezámmagba hempergetve.

Fotózás szemszögéből nézve negatív, hogy kisütött a napocska, mert a tányéron már kicsit megolvadt a fagyi, de a kínálótálkán látszik, hogy fagyosabban is szépen gombócolható.
A japános hatást kis 80%-os étcsokiból készült ívvel és pöttyökkel erősítettem. :)



Fekete szezámmagos rizsgombóc mézes joghurtfagyival

Hozzávalók 2 személyre:

A joghurtfagyihoz:
1 dl natur joghurt
1 dl habtejszín
1 evőkanál méz
1 teáskanál narancsvirágvíz

A gombóchoz:
8 dkg szusirizs, vagy rizottórizs (pl. arborio)
1 dl víz
0,5 dl tej
1 teáskanál vaj (kb. 1 dkg)
vaníliakivonat
3 dkg kristálycukor
8 dkg túró
5 dkg fekete szezámmag

+ étcsoki a díszítéshez

A fagyihoz a joghurtot kanalazzuk egy szűrőbe, amit állítsunk egy edényre, hogy a savó nagyobb része lecsepegjen. Közben melegítsük fel a tejszínt és keverjük bele a mézet, míg feloldódik. Amint a tejszín kihűlt, keverjük hozzá a narancsvirágvizet és fokozatosan adagoljuk a keveréket a joghurthoz. Tegyük kis késes mixerbe, vagy egy edénybe és tegyük a fagyasztóba. Időnként keverjük meg, 1-2 óra alatt megfelelő állagot érhetünk el.

A gombóchoz a rizst öntsük fel a vízzel és tegyük fel főni. Ha egészen beszívta a vizet, adjuk hozzá a tejet, a vajat és a vaníliakivonatot. Ha felforrt, fedjük le és hagyjuk az edényben teljesen kihűlni, addigra a tejet is magába fogja szívni a rizs. Keverjük hozzá a cukrot és a túrót. Tegyük hűtőszekrénybe, míg teljesen összedermed. Ekkor fagyiskanállal, vagy nedves kézzel formázzunk belőle gombócokat és  negyed órára tegyük őket a fagyasztóba. 
Ezután forgassuk meg őket a kissé megpirított szezámmagban és a frissen gombócozott joghurtfagyival tálaljuk. Étcsokival díszíthetjük.


7 megjegyzés:

  1. Csak ismételni tudom magam: zseniális vagy!

    VálaszTörlés
  2. Úúú, ez a 3. kéép! Majd' leugrik a tányérról... egyenesen ide a számba :))

    VálaszTörlés
  3. Ez mesés!!! Csak azt nem értem, ezek mér mindig másnak jutnak eszébe? ;-) Tényleg zseniális vagy!

    VálaszTörlés
  4. Mit ragozzam: tökéletes!!! Fantasztikus alkotás!!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon találékony vagy, szuperül megoldottad!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen! De jó fejek vagytok! :)) Nem olyan bonyi, de fincsi volt. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails