2012. június 25., hétfő

Wonka-féle tejszínpompás mártott mokka :) - SAD 6.



Kifejezetten a SAD (Süss, Alkoss, Díszíts) 6. fordulójára készítettem ezt a kis szösszenetet, melyet Mandulasarok szuperszakácsa írt ki. :) 
A feladat szlogenje "Kávét vagy teát?" volt, vagyis e két alkotóelem közül bármelyik felhasználásával kellett valami finomságot készíteni. Lett volna egy jó kis ötletem teára, de időhiány miatt nem fért már bele, így az egyszerűbb kávénál maradtam. 

Ihletet egyik kedvenc írómtól, Roald Dahl-tól kaptam, aki a Charlie és a Csokigyár című gyerekbestsellerével repít az édességek birodalmába. Itt most nem a Johnny Depp-féle bizarr külsejű Mr. Wonkára gondolok - bár alapvetően imádom Tim Burton figuráit -, hanem az eredeti mesekönyvre. Itt szerepelt Wonka úr egyik remeke, a "tejszínpompás mártott mokka", amit én úgy képzelek el, hogy van egy roppanós fincsi csokiburok, melyből az első harapás után lágyan omlik kifelé egy dús, tejszínes krém, a kávé friss zamatával. Ezt a víziót próbáltam ebbe a kis desszertkébe önteni, több-kevesebb sikerrel.

Tehát a koncepció az volt, hogy legyen egy magában is finom csokis sütikém, amit még bevonok csokival, de legyen benne egy kis üreg, amiből majd kifolyik a lágy krém, amint belevágtam. Ezt valószínűleg gyorsabban és praktikusabban is meg lehet csinálni egy profi cukrászüzemben, ahol van gyorsfagyasztó, meg hasonló turpisságok, de ezek hiányában nekem másképp kellett okoskodni. 
Sütöttem tehát desszertgyűrűben egy kis csokis-kávés piskótát kakaóbab törettel dúsítva, amit azután négy egyforma lapocskára vágtam. A legalsó karikát meghagytam egészben, a fölötte lévőket kiszúrtam egy kisebb pogácsaszaggatóval. Kávés ganache-al ragasztottam össze a szinteket, így a kis fészek ki lett szépen "szigetelve", hogy beleönthessem a lágyabb krémet. A tésztához és a krémekhez nescafét használtam, hogy ne legyen túl tömény a kávé íz, mert azt finomabban lehet adagolni, a valódi babkávét csak a díszítésnél használtam fel. 
A lágy kávékrém tetejére egy kanál tejszínhabot csücsültettem édesítés nélkül, hogy oldja egy kicsit a feszültséget. :) Az egészet végül bevontam a szigetelésnél használt kávés csokiganache-al, majd újra dermesztettem az egészet. 

Külön kikötés volt, hogy legyen valami ropogós is a tetején a fő alkotóelem felhasználásával, így óriás maragogype pörkölt babkávé szemekből készítettem krokantot. Mivel az őrült kávérajongóknál nem ritka, hogy egész kávészemeket rágcsálnak, ez a változat biztosan be fog nekik jönni avval az előnyével együtt, hogy ezzel nem rongálják majd olyan mértékben a fogzománcukat. :)
Tálalható még egy extra adag natur tejszínhabbal, de nekem ezt a részét nem sikerült sajnos ily módon megörökíteni, mivel az utolsó adag fránya tejszínem nem akart felverődni.
Szerintem eszméletlen fincsi lett, krémes is, omlós is, roppanós is, nem is adok más nevet neki, mint az eredeti munkacíme, csak ha jogdíjhoz kötné a szerző családja, amit kétlek, miután nonprofit blogot üzemeltetek. :D


Tejszínpompás mártott mokka

Hozzávalók 4 személyre:

a piskótához:
2 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál nescafé
0,5 dl olaj
0,5 dl víz
1 evőkanál kakaóbab töret

a kávés ganache-hoz:
15 dkg étcsoki (minimum 50%-os)
0,75 dl habtejszín
1 csapott kávéskanál nescafé

a kávés tejszínkrémhez:
10 dkg fehércsoki
1 dl habtejszín
1 csapott kávéskanál nescafé

a babkávé-krokanthoz:
5 dkg cukor
8-10 szem pörkölt babkávé

+1 dl habtejszín

A piskótához fehéredésig keverjük a tojások sárgáját a cukorral. Hozzáadjuk az olajat és a vizet. A lisztet összekeverjük a kakaóval, a nescaféval és a sütőporral, majd kidolgozzuk a tojásos masszával. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a masszába forgatjuk. Lazán belekeverjük a kakaóbab töretet (el is hagyható, ha valakinek nincs).
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A desszertgyűrűk alját alufóliába vagy sütőpapírba bugyoláljuk és egyenletesen elosztjuk bennük a piskótamasszát. Kb. 20 perc alatt, tűpróbáig sütjük.

A ganache-hoz forráspontig hevítjük a tejszínt, feloldjuk benne a nescafét és leöntjük vele a csokit. Kevergetjük, míg fel nem oldódik, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A piskótákat vékony pengéjű késsel elválasztjuk a formától, hagyjuk teljesen kihűlni, majd négy egyforma lapba vágjuk. A felső három karika közepét kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. 
Az időközben besűrűsödött krémmel megkenjük az alsó lapot, ráhelyezzük a következőt és így tovább. Visszatesszük a karikákat, a fészkek belsejét még amennyire tudjuk, kikenjük vékonyan a krémmel és betesszük a hűtőbe dermedni. A maradék ganache-t félretesszük a bevonáshoz.

Közben elkészítjük a tejszínkrémet.
A tejszínt felforrósítjuk, feloldjuk benne a nescafét és ráöntjük a fehér csokira. Kevergetjük, míg el nem olvad benne, majd hagyjuk kihűlni.
A gyűrűket kivesszük a hűtőből és négyfelé osztjuk a kis üregekben a fehér csokis, kávés tejszínkrémet. Nem fogja teljesen kitölteni, marad a tetején még egy kis hely, ezt hagyjuk meg a habnak. Hűtőbe tesszük újra. Kicsit fog még sűrűsödni, de valamennyire folyós marad.

A behűtött habtejszínt kemény habbá verjük és minden gyűrű belsejébe annyit töltünk belőle, hogy éppen a pereméig elfedje. Újra hidegre tesszük.
A maradék étcsokis ganache-al bevonjuk mind a négy desszertet úgy, hogy a tetejére öntjük, majd az lefolyó krémet az oldalára simítjuk.

A krokanthoz a pörkölt kávészemeket mozsárban megtörjük. Világosra karamellizáljuk a cukrot és hozzákeverjük a babkávé töretet, majd gyorsan hideg felületre simítjuk, pl. fémtálca hátára, vagy márványlapra. Amint megszilárdult, darabokra törjük, visszatesszük a mozsárba és apróra törjük. A morzsákkal megszórjuk a desszerteket és néhány nagyobbacska szilánkdarabbal díszítjük.
A maradék tejszínhabból meleg vízbe mártott kanalak segítségével galuskákat formálunk és azzal tálaljuk a sütikéket.



6 megjegyzés:

  1. Aztamindenit...ha ezt cukiban árulnák, akkor napestig gyárthatnád, mert vinnék, mint az akciós cukrot! :D Bődületesen fincsinek hangzik! :)

    VálaszTörlés
  2. Istenem... Még a szemem is könnybe lábadt a gyönyörűségtől, ahogy elképzeltem az ízeket, textúrákat :-)

    Újfent csak hatalmasat alkottál!!!

    VálaszTörlés
  3. Tökéletesne megérdemli a címet, azt hiszem :) Maradt még? :)))

    VálaszTörlés
  4. :))) Jó fejek vagytok!
    Egyébként tényleg nagyon fincsi lett. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails