2012. augusztus 20., hétfő

Hibiszkusz-lime granita



Elővettem ismét a megunhatatlan hibiszkuszt. Gyakran csinálok belőle szirupot a természetes szinezékgyártás apropóján, így jutott eszembe, hogy hűsítő italhoz is jó lesz alapnak a kánikulában. Kiegészítésként egy szem árválkodó lime-ot tettem hozzá, hogy kicsit savanykásabb legyen, valamint egy maréknyi friss mentalevelet a még frissítőbb hatás miatt. 
A hibiszkusz magas antioxidáns- és vitamintartalma miatt még egészséges is, ha a cukortartalmától eltekintünk. :) Állítólag a magas vérnyomás ellen is kíváló, úgyhogy futás, dobjunk össze egy adagot a nagypapának! :D


Hibiszkusz-lime granita

Hozzávalók:

1,5 dl víz
2 evőkanál szárított hibiszkuszlevél
15 dkg cukor
1 teáskanál méz
1 kisebb maréknyi mentalevél
1 lime leve (citrommal helyettesíthető)
3-4 dl ásványvíz

A díszítéshez:
készen kapható szirupban eltett hibiszkuszvirág
mentalevél

Másfél deciliter forrásban lévő vízzel leforrázzuk a hibiszkuszlevelet. Hagyjuk tíz percet állni, míg intenzív lilásvörös színét ki nem ereszti. Leszűrjük, majd a levet a cukorral feltesszük főni. Amikor habozni kezd, vegyük le a lángot, de a habot ne hagyjuk az edény oldalára kicsapódni, folyamatosan kevergessük vissza a főzetbe. Amint lemegy a hab, hozzáadhatjuk a mézet. Még egy-két percig főzzük, majd vegyük le a tűzről. Dobjuk bele a megmosott mentaleveleket és hagyjuk együtt langyosra hűlni.
Szűrjük le újra a folyadékot és öntsük szélesebb edénybe. Keverjük hozzá a lime levét és öntsük fel ásványvízzel. Jól keverjük el és tegyük a fagyasztóba. Fél óránként keverjük át egy villával úgy, hogy az edény oldaláról igyekezzünk a jéglerakódásokat lekapargatni.
Körülbelül 3 óra elteltével kásásra fagy és máris fogyasztható.



3 megjegyzés:

  1. Remek kis hűsítő, úgy is megint itt van a kánikula...
    Nem is mondtam, hogy megcsináltam a hibiszkusz szirupodat, és valami mennyei! :))

    VálaszTörlés
  2. Lime/citrom a hibiszkuszhoz? Lekörözöd a férjemet a savanykás íz iránti rajongásban... :D
    Igaz, mi több virágot szoktunk használni, én nem is győzöm édesíteni - férj persze magában issza. :))

    VálaszTörlés
  3. Vagány nagypapa lehet, aki egy ilyen itókát szürcsölget :) Simán el tudom képzelni koktélnak ;)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails