2010. november 10., szerda

Diós tortácska gesztenyemousse-al




Ez is a gyorsan összerittyentett receptek közé tartozik, semmi extra hozzávalót nem igényel és ízlés szerint tálalható.
Én most kicsi sütőformákat használtam fel, amik többnyire páratlanul tengődnek a szekrényben, de akár muffintepsiben vagy kuglófformában is kisüthető a tészta.
Egyszerű csokis kevert tésztát készítettem, mint az Omlós koszorúnál, csak most 5 dkg darált dióval egészült ki a keverék. Hozzá könnyű tejszínes gesztenyemousse-t tálaltam, melyet fagyiskanállal szaggattam a tetejére.


Hozzávalók a tésztához:

1 tojás
15 dkg cukor
1 dl tej
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 púpos evőkanál jófajta kakaópor
10 dkg vaj
5 dkg darált dió

Az egész tojást robotgép segítségével habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tejet. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a kakaóporral, majd a tojásos keverékhez dolgozzuk. A vajat felolvasztjuk és szintén hozzákeverjük a masszához. A darált diót lazán beleforgatjuk a masszába. Vajazott, lisztezett formákba töltjük, és előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt tűpróbáig sütjük.


A gesztenyemousse-hoz:


1 csomag gesztenyemassza
3 dl tejszín
1 evőkanál barnarum
fél csomag zselatin fix
1-2 evőkanál porcukor


A gesztenyemasszát lereszeljük és kikeverjük a rummal és a porcukorral. A tejszínt habbá verjük, majd körülbelül egyharmadát a gesztenyemasszához keverjük, robotgéppel simára dolgozzuk. A maradék tejszínhabhoz hozzáadjuk a zselatin fixet és egy kicsit még tovább habosítjuk. Kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk a tejszínt, majd a hűtőbe tesszük. A kihűlt süteményekre meleg fagyiskanállal vagy evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle.

6 megjegyzés:

  1. Pixie!
    Nagyon gusztusos sütike lett, nyamiiii.
    És milyen szép a fotód is.

    VálaszTörlés
  2. Valóban nagyon guszta! Gesztenyét imádom, a csokit is (de ez már kötudott), szóval ide vele! :)

    VálaszTörlés
  3. Csatlakozom az előttem szólókhoz, nagyon guszta kis tortácska. Bár én nem szeretem a gesztenyét^^

    VálaszTörlés
  4. Pixie!

    egyre profibbak a fotóid!!! megyek hozzád (ezért is) tanulni! :)

    nem szeretem a gesztenyét, de ebben a formában akár meg is kóstolnám, olyan gusztán tálaltad!

    VálaszTörlés
  5. Köszi Juci! Hát nekem annyira nem tetszik a fotó, de örülök, ha neked igen. :)

    Köszi Ami! Küldeném is, ha tudnám... Igazán közelebb költözhetnétek. :)))

    Araniel! Kricky! Hogyhogy nem szeretitek a gesztenyét? Hát ilyen is van?! Akkor készítsétek el babból, állítólag gyakran azzal helyettesítik úgyis. :DDD (böeeee...)
    Azért köszike! :)

    VálaszTörlés
  6. Ha babbal készíteném, az csakis japán édes bab(azuki) lenne, azt imádom :D
    A sült gesztenyét azt még megeszem, de a gesztenyepürét nem komálom^^

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails