2010. november 17., szerda

Kandírozott narancshéjas túrókrémmel töltött ropogós mandularolók



Vagyis majdnem Cannoli, de mégse. :)
Eredetileg ugyanis azokat akartam csinálni, aztán rájöttem, hogy nincs itthon olaj a sütéshez, meg arra is, hogy valójában kevésbé szeretem az olajban kisütött édességeket, mint az ostyaszerűen de szárazon roppanósakat. Így arra gondoltam, hogy a marcipános csokitölcsér mintájára egy ahhoz hasonló kis ostyaroládot készítek.

Barátnőmtől kaptam nemrég nyaralási meglepiként egy üveg görög kandírozott narancshéjat szirupban eltéve, ezért nem is volt kérdés, hogy azt fogom felhasználni a töltelékhez. Eszméletlenül finom és össze sem hasonlítható a száraz és ugyanakkor kemény dobozban kapható változattal, ráadásul házilag nem is tanácsos az eltevésével fáradozni, hacsak nem vásárol az ember bio termelésű narancsot, ami valljuk be mifelénk elég ritka. Ez utóbbi mondatommal összhangban egészen véletlenül épp most olvashattok Selectfoodnál még okosságokat. ;)

Szóval a mandularolók. Érdemes őket az elkészítést és kihűlést követően fémdobozba tenni a tálalásig, ugyanis roppanós jellegüket csak töltetlenül őrzik, ha már belekerült a túrós töltelék, kis idő elteltével megpuhulnak. Persze úgy is nagyon finom, de ha már ropogósan szeretnénk fogyasztani, erre ügyeljünk.
A most kikísérletezett adag nekem 20 db kis tekercsre volt elegendő. Mivel elsőre jól sikerült és nem kellett újabb próbasütést csinálnom, jó szívvel ajánlom. :)


Kandírozott narancshéjas túrókrémmel töltött ropogós mandularolók

Hozzávalók a rolókhoz:

2 db nagyobbacska tojás

2 teáskanál vaníliás cukor

4 evőkanál porcukor

fél citrom reszelt héja

1 csipet fahéj

4 evőkanál rétesliszt

2 evőkanál finomliszt

1 marék mandula finomra darálva (kb 5 dkg)



a túrókrémhez:

20 dkg túró

1 evőkanál vaníliás cukor

1 evőkanál porcukor

1 dl lecsepegtetett tejföl vagy mascarpone krémsajt

1-2 evőkanál tejszín

kandírozott narancshéj apróra vágva ízlés szerint

(+ a narancshéj szirupjából egy evőkanálnyi, ha van)


A hozzávalókat egyszerűen a leírt sorrendben kézi habverővel simára összedolgozzuk.

Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk és a tésztából egy evőkanálnyi adagokat helyezünk rá. A kanál hátával szépen elsimítgatjuk kb 10-12 cm-es átmérőjű körökké, ügyeljünk rá, hogy ne érjenek össze. A sütőt előmelegítjük és közepesen meleg sütőben (nálam gázsütő 6-os fokozat) körülbelül 5 perc alatt megsütjük a korongokat. Akkor érdemes őket kivenni, amikor a szélük már picit barnulni kezd. Még melegen, egyesével vegyük ki őket a sütőből és fakanál vagy más hosszúkás segédeszköz segítségével formázzunk a korongokból kis tekercseket, majd hagyjuk őket kihűlni. Fémdobozban tárolva több napig is megőrzik ropogós jellegüket.

A túrókrémhez turmixgépben krémesre keverjük a hozzávalókat, majd beleforgatjuk a kandírozott narancshéj darabkákat. Én a szirupjából is tettem bele, hogy még krémesebb és narancsosabb legyen, de ezt akár el is hagyhatjuk. A krémet habzsákba töltjük és két oldalról a rolók belsejét megtöltjük vele. Végül porcukorral megszórhatjuk és narancshéjdarabokkal vagy pirított mandulával díszíthetjük.

6 megjegyzés:

  1. Ó, anyám! Nagyon, nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Fú ez nagyon fincsi lehet. Szeretem a narancsos dolgokat :)

    VálaszTörlés
  3. Piszke, máris repül, tartsd a hálót! :D

    Araniel, igen fincsi lett! Tervezek még narancsosat, mert sok maradt az üvegben. :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Pixie! Megszületett a végleges velencei maszk "kreációm". Kérlek tekintsd meg a blogomon! Nagyon adok a véleményedre, mert te csodás tortákat készítesz. Habár ez nem torta...
    Háromszoros marcipánból készítettem, és egy hét múlva fog "szerepelni"
    Sándor

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails