Az úgy kezdődött, hogy kaptam egy üveg banánlekvárt Csilli barátnőmtől a kanári-szigeteki nyaralásukról, ahol ez egy nemzeti specialitásnak számít. Ahogy kezembe fogtam a kis üveget, azonnal megfogalmazódott a gondolat, hogy én is fogok ilyet készíteni. :)
Feladtam magamnak a leckét ezzel, mert a gyári lekvár ugyan szép citromsárga és zselészerű volt, szinte biztos voltam benne, hogy ezt házi körülmények között ilyen állagúra nehéz lenne előállítani. A banán is rögtön erjedésnek indul, ha levegő éri, főzést vagy sütést követően pedig bebarnul.
Abból indultam ki, hogy például az almánál is citromlével állítjuk meg a barnulást, így azzal indítottam, hogy rögtön kifacsartam egy fél citrom levét a művelet elején, ami, mint utólag kiderült, az ízharmonizációnak is sokat használt. Vagyis feltaláltam a CITROMÍZŰ BANÁNt!!! :))))
Két változatot készítettem, az egyiket túlérett banánból nádcukorral, a másikat pedig kemény, enyhén még zöldes héjú félérett banánból sima cukorral. Mindkettő finom lett, de egészség ide, vagy oda, a második variáció ízében sokkal finomabb és jobban hasonlít az eredetire, így ennek a receptjét írom le most ide.
A második fotón ötletszerű felhasználása látható, ugyanis mini habcsókokat ragasztottam vele össze, úgy is nagyon fincsi volt, de úgy rövid időn belül el kell fogyasztani, mert másnapra már kissé levet eresztettek.
A recept egy kis befőttesüveghez elegendő mennyiséget tartalmaz.
Banánlekvár
Hozzávalók:
1 db nagy, alig érett banán (vagy két kicsi)
fél citrom leve
0,5 dl víz
1 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál dzsemfix
A megtisztított banánt villával összetörjük. Én a belső magos réteget kivágtam és azt nem használtam fel, de természetesen azzal együtt is elkészíthető. A banánpürét összekevertem a citromlével és a vízzel, majd feltettem egy edényben főni. Hozzáadtam a cukrot és forrásig hevítettem, majd a hőfokot alacsonyra visszavéve még 5-10 percig rotyogtattam. Ha közben nagyon elfőné a levét, még egy fél deci vizet hozzá lehet ilyenkor adni, de ez az adott banán víztartalmától is függ.
A hőfokot kicsit felkapcsolva hozzáadtam a dzsemfixet és azzal együtt még 2-3 percig főztem sűrű kevergetések mellett.
Még forrón egy tiszta csavaros tetejű befőttesüvegbe töltöttem, jól rácsavartam a tetejét és azonnal egy laza mozdulattal a feje tetejére állítottam. Így hagytam pihenni, míg ki nem hűlt teljesen, azután a hűtőszekrénybe tettem.
Gyorsan elfogyott, így nem tudom mennyi ideig állt volna el. :)
Tényleg nagyon fini lehet, el fogom készíteni az unokáimnak kóstolóba. Köszi az ötletet és a leírást!
VálaszTörlésNagyn jo otlet ,majd ki fogom probalni !
VálaszTörlésInnentől ez már nem "kanárikum", hanem hungarikum - Pixie-féle citromízű banán! :)
VálaszTörlésNagyon gusztusos - egyértelmű, hogy hamar elfogyott!
WOW! Viszem a recit! Ez nagyon állat :))))
VálaszTörlésSejtettem én ezt:D
VálaszTörlésKedves Éva! Igazán nincs mit, majd mesélj, hogy ízlett-e! :)
VálaszTörlésKöszi mandala, remélem ízleni fog!
Gabi! Ez jó volt! :))) És köszi!
Ami! Ja tényleg, te nagy banánrajongó vagy! :D
Hát igen Csilli, tudtam én, hogy tudni fogod, hogy tudom előre! :DDD