2011. november 16., szerda

Kókuszos meggykrémes cupcake, kókusztejporból készült bevonómasszával



Súlyos elmaradásaim vannak a blogbejegyzéseket illetően, ez a kis szösszenet se ma készült, de jól elfeledkeztem a közzétételéről. Egy kedves rokon hívta fel a figyelmemet rá, hogy hol találja annak a finom kis fehér sütinek receptjét, amivel legutóbb megkínáltam, én meg nem is értettem miről van szó. :) Pedig aztán nagyon fincsi kis szösszenet volt ez. Igazából cupcake-nek csak a külseje miatt nevezném, amúgy egy igazi krémes sütike lenne, más formában is el lehet készíteni.
A töltelék olyan értelemben rendhagyó lett, hogy nem friss gyümölcsből, hanem a nagyon fincsi anyukám-féle házi meggybefőttből és annak levéből készült. A meggyléből a lemon curd mintájára készítettem gőzölt krémet, majd a már kihűlt sütikék közepét karalábévájóval kikanalazva megtöltöttem, egy szem meggyet belenyomtam, majd befedtem a tetejüket.


A cupcake tésztája egy könnyű kis kókuszos kevert tészta, egész kevés kókusszal, hogy ne legyen túl tömény a bevonattal együtt. A tetejére egész vékony rétegben terveztem egy kis szintén kókuszos vajkrémet. Ehhez egy kis szűz kókuszolajat is tettem, hogy selymesebb és kókuszosabb íze legyen. Nekem ilyen kozmetikai célból szokott lenni itthon, akinek nincs természetesen el is hagyhatja.
Jellemző módon kétféle díszítést készítettem most is. Az egyiken egyszerű kókusz-chips a dekoráció, amit házilag is el lehet készíteni, recept Beatbull-nál. A másikon kókusztejporból készült bevonómasszát használtam, erről azért mondanék még pár szót. 



Eredetileg Lenke tortadíszítős weboldalán találtam egy sima tejporból készíthető masszát, jó két évvel ezelőtt. Már akkor megmozgatta a fantáziámat, hogy mennyire lenne használható kókusztejporból készítve, tettem is egy próbát, de nem vontam be vele semmit, csak apró díszeket próbáltam belőle formázni. Akkor ez nem nagyon ment, mert elég ragacsosnak találtam, így egy időre félretettem a projektet. Most nyár végén újra eszembe jutott és elkezdtem próbálgatni, hogy mivel lehetne jobban formázhatóvá tenni.
Az első gondolatom az volt, hogy a mézet mindenképpen helyettesíteni fogom a saját cukorszirupommal, mert a méznek eleve van egy saját aromája, az a kókusszal keverve már túlságosan tömény. Aztán az adagolással kellett hosszasan játszadozni, mert könnyen lággyá válik gyúrás közben a massza. Végül egy kis kukoricakeményítőt hívtam segítségül, ami be is vált és alkalmas lett a massza nyújtásra, formázásra. Persze még így is lágyabb, mint egy fondant, vagy egy marcipán, így nem lehet vele olyan precíziósan dolgozni, de talán nem is érdemes, mert elég drága mulatság lenne egy nagyobb tortát csak ezzel burkolni, tekintve, hogy a sima tejpor és a kókusztejpor sem túl olcsó.
A végeredmény kellemesen könnyű, kókuszos ízű süti, amit jól ellensúlyoz a meggy gyümölcsösebb jellege. Nekem bejött. :)




Kókuszos-meggykrémes cupcake


Hozzávalók 16 db-hoz:
12 dkg vaj
18 dkg cukor
3 közepes tojás
1 kávéskanál vanília kivonat (vagy fél kávéskanál vaníliapaszta)
20 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
4 dkg kókuszreszelék
0,5 dl kókusztej


A töltelékhez:
2 dkg vaj
5 dkg cukor
1 egész tojás
0,5 dl meggybefőtt leve
16 szem egész magozott meggy befőttből


A vajkrémhez:
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 kávéskanál szűz kókuszolaj (elhagyható)
1 kávéskanál kókusztejpor
1-2 teáskanál kókuszvíz (ha nem friss kókuszt használtunk, akkor kókusztej is megfelel)


A bevonómasszához:
6 dkg kókusztejpor
0,4 dl cukorszirup (recept itt)
1 csapott kávéskanál étkezési keményítő
porcukor


A tésztához a szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a cukorral, egyenként hozzákeverjük az egész tojásokat. Hozzáadjuk a vaníliát, majd a sütőporral elkevert lisztet. Végül beledolgozzuk a kókuszreszeléket és a kókusztejet, majd a masszát papírral bélelt muffinformákba szortírozzuk és tűpróbáig sütjük.

A kihűlt tésztákból karalábévájó segítségével mélyedéseket vágunk, a "sapkákat" félretesszük.



A meggykrémhez gőz fölött felolvasztjuk a vajat a cukorral, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az összehabart tojást, majd meggylevet míg be nem sűrűsödik. Félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztaüregekbe töltünk egy kis krémet, a közepébe nyomunk egy szem meggyet, majd a kivájt gömböcökből levágott sapkákkal befedjük.

A vajkrémhez elektromos habverővel simára keverjük a vajat a cukorral, míg egészen simává nem válik. Hozzáadjuk a kókuszolajat, a kókusztejport és a kókuszvizet, vagy tejet. A sütikéket bevonjuk a krémmel, amennyire tudjuk szépen elsimítjuk. A sütiket a hűtőbe tesszük, hogy a krém rádermedjen.

A bevonómasszához a kókusztejporhoz adjuk a cukorszirupot, amennyire lehet összegyúrjuk. A keményítőt rászórjuk a tetejére és addig formázzuk, míg rugalmas gombóccá nem válik, ha szükséges még teszünk hozzá egy keveset, de vigyázzunk, nehogy nagyon kiszárítsuk a masszát. Porcukorral beszórt felületen kinyújtjuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval korongokat vágunk belőle, majd a sütik felét bevonjuk vele. A másik felét kókuszchips-el díszítjük, így mindenki válogathat ízlése szerint. :)

10 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes a töltelék megoldása! Biztos fini volt és szuperül néznek ki!

    VálaszTörlés
  2. Végre egy Picie-féle torta (tortácska), amit én is meg tudok csinálni :)

    VálaszTörlés
  3. A Picie-t nem a torta mérete miatt írtam :))De már nyomtam a küldés gombot, mikor észrevettem, bocs!

    VálaszTörlés
  4. Ugyan a tortáid a kedvenceim, de nagyon szeretem az egyéb bejegyzéseidet is (pl. a hibiszkuszos), nagyon szép kis cupcake-ek lettek!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik, ki is próbálnám. Ez a bevonat nagyon érdekel, had kérdezzek: :-) Végül kókusztejporral készült ez a bevonat, vagy simával? Más szerepel a hozzávalók között és más a leírásban. :-) Vagy ez teljesen opcionális, mert egyformán viselkedik a két anyag, csak ízben mások?
    Ezzel a mennyiséggel (6 dkg por) hány db muffint tudtál bevonni:
    Hol találom a cukorszirupod receptjét? A receptben lévő hivatkozás nem működik.

    VálaszTörlés
  6. Nem csak a töltelék de a kialakítása is remek

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó ötlet, hogy így helyettesíted a cukormázt! Biztos fincsik voltak :))

    VálaszTörlés
  8. Köszi Marisz! :)

    Vesta! Értem én! :))) Egyébként ölég pici vagyok. :D Köszike!

    Kata, köszike!

    Kedves NZS! Köszi szépen, máris javítottam, tényleg rosszul írtam a tejport. Az a gombóc nekem 8 db muffin bevonására volt elegendő, ahogy írtam a receptben, a 16 db egyik felét csak a krémmel vontam be, a másik felét a masszával. Nekem működik a link, nem tudom mi lehet. Ha Te nem tudod megnyitni, oldalt a cimkéknél megtalálod a fondant cimke alatt azt a receptet, amihez cukorszirupot használok, ebből tettem ehhez is.

    Köszi Bianka! :)

    Tejszínhab! Szép az új profilképed! :) Köszi szépen, fincsik tényleg.

    VálaszTörlés
  9. Örülök,hogy ide találtam. Gyönyörű tortákat-sütiket készítesz és ha nem bánod, gyakran befogok nézni hozzád:))

    VálaszTörlés
  10. Kedves Mónika! Köszönöm szépen, nagyon örülök Neked! :) Gyere máskor is!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails