2010. január 17., vasárnap

Aranyhalas torta




Szülinapra készült. Nagyon megkínlódtam vele, mert feltétlenül ki akartam próbálni a karácsonyra kapott új parfétortához való formát, amivel még nem voltak tapasztalataim. Amit megtanultam rajta többek között, hogy körülbelül térfogatának fele a tölteléknek való üreg, így jól meg kell gondolni, hogy mihez használja az ember. Én puncstortát készítettem benne, annál meg fontos, hogy extrém vastag legyen a töltelék a piskótához képest, ami így nem érvényesült. A másik az, hogy a puncstorta, mint olyan, nem alkalmas a fondanttal való burkolásra, mert a piskóta teljesen elszívja belőle a nedvességet, mivel csak egy vékony baracklekvár-réteg volt alatta.

A sötétebb képek mesterséges fénynél készültek, így elég rosszak voltak a fényviszonyok, de sajnos nappali fénynél sem nagyon látszik, pedig a fondant vizes-márványos hatásúra csináltam.

Az aranyhal figurája az ünnepelt kocahorgász mivoltából fakad, aki rendre visszaengedi a vízbe a kifogott halakat. A többit ő érti... :)



Melinda kérésére leírom a puncstorta receptjét, ahogy én készítettem.

Mivel ez a torta speciális formában készült, ezért az összeállítását nem részletezem.

Tehát, készítettem egy 6 tojásos sima sárga piskótát, a fele került a borításba, a másik felét pedig elkülönítettem a töltelékhez. Ha valaki az eredeti változatot szeretné megcsinálni, akkor a borításhoz félretett piskótát csak simán vágja ketté, amint kihűlt, egyik fele lesz az alján, a másik a tetején.

A töltelékhez a már kihűlt piskótát apróra kockáztam. Körülbelül 3 cl rumot, házi baracklekvárt, egy kevés cukrot és egy löttyintésnyi házi málnaszörpöt lassú tűzön felmelegítettem és ezzel a sziruppal meglocsoltam a piskótakockákat. Kevertem hozzá még egy marék mazsolát és apróra vágott aszalt sárgabarackot is, hogy minél pikánsabb legyen. Ezzel a masszával töltöttem a tortát, majd hűtőbe állítottam. A külső piskótaborítást megkentem kicsit felmelegített baracklekvárral és erre borítottam rá a cukorfondant. Aki a hagyományos módon készíti, tojásfehérjéből, porcukorból, pár csepp citromlével keverjen mázt, amit málna vagy meggyszörppel színezhet rózsaszínre.

9 megjegyzés:

  1. Ez nagyon aranyos lett, gratula!

    VálaszTörlés
  2. Tyű azannyát! :) Igen szép lett ez is. Nagyon helyes a halacska. Gratula!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ügyes vagy, ez megint jól sikerült!
    Nem lehetne esetleg a puncstorta receptjét megkapni, ahogy te csinálod? köszi: Melinda

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen mindannyiótoknak! Már csak irulok-pirulok itten. :)

    Melinda! Semmi gond, persze, hogy lehet, hamarosan kiegészítem a recepttel a bejegyzést.

    VálaszTörlés
  5. Első ránézésre tényleg nem hatott olyan lehengerlően, mint az eddigiek, de azt hiszem, ez inkább a nem túl előnyös fotózás miatt van. A harmadik képen, ahol nappali fénynél látszanak a színek, sokkal jobban mutat. Az aranyhal csuda pofa, és a torta mint tó megoldása is nagyon ötletes a vízinövényekkel meg buborékokkal, szóval gratula megint! Nem véletlenül kaptad azt a kreatív blogger izét! :)

    VálaszTörlés
  6. Köszi szépen! :) Persze nem úgy sikerült ez sem, ahogy terveztem, most már tudom mit kellett volna másképp csinálni.

    VálaszTörlés
  7. Pixie! Köszi a receptet, már ki is próbáltam, valami ISTENI lett! :))) A szörp és az aszalt sárgabarack tényleg nagyon különlegesség tette. Az aprónép is megdícsért, hogy milyen ügyes vagyok. :) Mégegyszer köszi! Melinda

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails