Gondolkodtam mit lehetne az új év első hetében sütni a karácsonyi dömping után, így a némileg stílszerű és egyben igen egyszerű szerencsesütire esett a választásom. Leendő próbálkozóknak javaslom, hogy csak erős idegzetűek fogjanak bele, vagy azok, akik nem túl maximalisták, ugyanis a megfelelő külalakot elérni szerintem művészet, de az is lehet, hogy még nem gyakoroltam eleget. Két receptet is kipróbáltam, az egyik egyszerűbb, a másik több hozzávalós, de mindkettőnek ugyanolyan íze van. Hátravan még egy, ha az jobban formázható, megosztom majd olvasóimmal is.
Tehát. Az egyszerűbb recept, fellelhető a neten is, egy vicces kis videó formájában, amit az alábbiak szerint követtem el:
Hozzávalók:
2 tojásfehérje, fél csésze liszt, fél csésze cukor (ha lehet, inkább por), 1 kiskanál mandula- vagy vaníliakivonat, papírcetlik a bölcsességekkel.
A sütőt előmelegítjük. A tojások fehérjét felverjük, de nem keményre, ezért elegendő a kézi habverő, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót, míg egy kissé folyós, ám egynemű massza keletkezik.
Én a tepsibe sütőpapírt tettem, amit még bekentem vajjal is. Evőkanállal kis adag tésztát csorgatunk körülbelül 15 cm-es távolságra, majd a halmokat a kanál hátával körben szétegyengetjük úgy, hogy körülbelül 10 cm-es átmérőjű pár miliméteres vastagságú köröket kapjunk. Az eredeti receptben 6 cm átmérőt ír, de az szerintem túl kicsi ahhoz, hogy még a cetlik is beleférjenek, hacsak nem bolhányi betűkkel ír valaki. 5-6 percig sütjük az előmelegített sütőben (gázsütőben 5-ös fokozat), míg a szélük barnulni nem kezd. A tepsiből egyenként kivesszük a lapocskákat (azbesztkezűek előnyben) és formázzuk. Ez úgy történik, hogy kezdetnek félbehajtuk a lapokat - ne felejtsük el belehelyezni az üzenetet! - majd egy pohár vagy bögre szélére helyezzük keresztben, így megkapjuk a jellegzetes formát. Hogy ez úgy is maradjon, muffintepsi mélyedéseibe helyezzük a sütikéket, így mire teljesen kihűlnek, megőrzik formájukat. Érdemes a lapocskákat a tepsiben hagyni melegen, mert ahogy hűlni kezd, már nem formázható, hamar összetöredezik, így nagyon gyorsan kell dolgozni.
A másik recept a hozzávalókban némileg eltér az előbbitől, mivel olajat és vizet is tartalmaz, de jóval törékenyebb a tészta, ám ízében szinte ugyanolyan. A további receptek tesztelését követően beszámolok az eredményekről.
De szuper! Tök jó, hogy kipróbáltad, így biztosan sokan kedvet kapnak hozzá. Szabad tudni, hogy milyen bölcsességeket tettél bele? Hátha én is kipróbálom egyszer. :)
VálaszTörlésPersze! Küldj egy címet e-mailben, és elküldöm neked, amiket összegyűjtögettem, mert sok van ám! :)
VálaszTörlésKöszönöm!Küldöm máris! :)))
VálaszTörlésÉn egyetlen egyszer próbálkoztam szerencsesütivel, de azok még csak nem is hasonlítottak a te kis remekeidre... (Épp csillaghullás volt, gyorsan kicuccoltunk a sötétbe egy pokrócra, ahol senki se lát, és ott tüntettük el a nyomokat... :)
VálaszTörlés