2010. január 4., hétfő

Szerencsesüti




Gondolkodtam mit lehetne az új év első hetében sütni a karácsonyi dömping után, így a némileg stílszerű és egyben igen egyszerű szerencsesütire esett a választásom. Leendő próbálkozóknak javaslom, hogy csak erős idegzetűek fogjanak bele, vagy azok, akik nem túl maximalisták, ugyanis a megfelelő külalakot elérni szerintem művészet, de az is lehet, hogy még nem gyakoroltam eleget. Két receptet is kipróbáltam, az egyik egyszerűbb, a másik több hozzávalós, de mindkettőnek ugyanolyan íze van. Hátravan még egy, ha az jobban formázható, megosztom majd olvasóimmal is.

Tehát. Az egyszerűbb recept, fellelhető a neten is, egy vicces kis videó formájában, amit az alábbiak szerint követtem el:

Hozzávalók:

2 tojásfehérje, fél csésze liszt, fél csésze cukor (ha lehet, inkább por), 1 kiskanál mandula- vagy vaníliakivonat, papírcetlik a bölcsességekkel.

A sütőt előmelegítjük. A tojások fehérjét felverjük, de nem keményre, ezért elegendő a kézi habverő, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót, míg egy kissé folyós, ám egynemű massza keletkezik.

Én a tepsibe sütőpapírt tettem, amit még bekentem vajjal is. Evőkanállal kis adag tésztát csorgatunk körülbelül 15 cm-es távolságra, majd a halmokat a kanál hátával körben szétegyengetjük úgy, hogy körülbelül 10 cm-es átmérőjű pár miliméteres vastagságú köröket kapjunk. Az eredeti receptben 6 cm átmérőt ír, de az szerintem túl kicsi ahhoz, hogy még a cetlik is beleférjenek, hacsak nem bolhányi betűkkel ír valaki. 5-6 percig sütjük az előmelegített sütőben (gázsütőben 5-ös fokozat), míg a szélük barnulni nem kezd. A tepsiből egyenként kivesszük a lapocskákat (azbesztkezűek előnyben) és formázzuk. Ez úgy történik, hogy kezdetnek félbehajtuk a lapokat - ne felejtsük el belehelyezni az üzenetet! - majd egy pohár vagy bögre szélére helyezzük keresztben, így megkapjuk a jellegzetes formát. Hogy ez úgy is maradjon, muffintepsi mélyedéseibe helyezzük a sütikéket, így mire teljesen kihűlnek, megőrzik formájukat. Érdemes a lapocskákat a tepsiben hagyni melegen, mert ahogy hűlni kezd, már nem formázható, hamar összetöredezik, így nagyon gyorsan kell dolgozni.

A másik recept a hozzávalókban némileg eltér az előbbitől, mivel olajat és vizet is tartalmaz, de jóval törékenyebb a tészta, ám ízében szinte ugyanolyan. A további receptek tesztelését követően beszámolok az eredményekről.


4 megjegyzés:

  1. De szuper! Tök jó, hogy kipróbáltad, így biztosan sokan kedvet kapnak hozzá. Szabad tudni, hogy milyen bölcsességeket tettél bele? Hátha én is kipróbálom egyszer. :)

    VálaszTörlés
  2. Persze! Küldj egy címet e-mailben, és elküldöm neked, amiket összegyűjtögettem, mert sok van ám! :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm!Küldöm máris! :)))

    VálaszTörlés
  4. Én egyetlen egyszer próbálkoztam szerencsesütivel, de azok még csak nem is hasonlítottak a te kis remekeidre... (Épp csillaghullás volt, gyorsan kicuccoltunk a sötétbe egy pokrócra, ahol senki se lát, és ott tüntettük el a nyomokat... :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails