2010. május 20., csütörtök

A szirup



Ezt a szépséget szüleim kertjében fotóztam le még tavaly nyáron. Hát nem gyönyörű?
Bár gyanítom, hogy konkrétan ez a fajta nemesített hibiszkusz nem tökéletes az illusztrációra, de hát ha egyszer ennek van a legszebb virága...

Közkívánatra összefoglalom tehát a hibiszkusz-szirup elkészítésének menetét, mert mint kiderült, túl bonyolult volt, ahogy össze-vissza linkelgettem. :)


Először is szükségünk lesz egy Hibiszkuszvirág csészelevél (Hibisci sabdariffae flos) elnevezéssel árusított csomagra. Én eddig csak a Herbária forgalmazásában találtam ilyet, de elképzelhető, hogy mástól is be lehet szerezni.

A szárított hibiszkuszvirágból főzetet készítünk. Ez nem egyenlő a forrázattal, de ha nincs időnk pepecselni vele, az is megteszi, csak akkor jó sokat kell állni hagyni, hogy minél jobban kioldja a színét. Tehát, én forrázatot készítettem, azaz kb 2 evőkanál virágot kb 1 dl forrásban lévő vízbe tettem, majd ettől számítva még kb 4-5 percig főztem. Ahogy párolog a víz, közben pótolni kell, hogy a végén megmaradjon az eredeti mennyiség. Ahogy elkészült, azonnal leszűrtem és letakarva állni hagytam, míg ki nem hűlt. Nagyon szép, bíborvörös színű lesz a végén.


Ezután felteszek 15 dkg cukrot fél deciliternyi hibiszkusz főzettel főni és addig kevergetem, míg habozni nem kezd. Ekkor visszaveszem a lángot és egy kis ecsettel a kicsapódó rózsaszínes habot az edény oldaláról visszasimogatom a folyadékba. Ezt a műveletet addig végzem, míg a hab el nem tűnik és simán csak gyöngyözik a folyadék. Ekkor beleteszek egy evőkanál mézet, majd folytonos kevergetés mellett tovább főzöm. Akkor jó a szirup, ha hurkon át kis buborékot lehet belőle fújni, vagy hideg felületre cseppentve kis golyóvá áll össze.

Az elkészült szirup méz sűrűségű lesz, felhasználható krémekhez és süteményekbe természetes színezőanyagként.
Hirtelen megpróbáltam egy cukorhibiszkuszt gyártani több-kevesebb sikerrel, majd még rajta leszek az ügyön, hátha lesz jobb is. :)


4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó kis leírás, köszönöm, hogy írtál róla :), el fogom készíteni :).
    Hihetetlenül intenzív színe van!
    Nyah, írok e-mailt, tortaügyben...
    cupp

    VálaszTörlés
  2. Szuper! Így sokkal érthetőbb tényleg, pedig nem is tűnik bonyolultnak. Köszi! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik ez a szirup, esetleg friss virágból próbáltad már elkészíteni?

    VálaszTörlés
  4. Nem, úgy még nem próbáltam. Sajnos ez a növény nálunk csak egy-két virágot hoz egyszerre, gondolom nagyüzemben más változatát termesztik. Erről nem találtam infót eddig, de annyira szép, amikor nyílik, hogy az ember tényleg sajnálja leszedni. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails