2011. július 6., szerda

Citromos-málnás óriásmacaron és a csokis-mogyoróvajas kicsi



Ja, és: Heuréka! :)
Ez utóbbi annak szól, hogy végre növesztettek olyan talpacskát a macaronjaim, amikkel én is meg vagyok elégedve. Ezáltal egyértelművé vált, hogy a páratartalom és a sütő milyensége rendkívül nagy befolyásoló tényező, és nem az én kézügyességemmel van a baj.
A megoldás kulcsát egy nagyon kedves olvasóm adta a kezembe, aki megírta nekem, hogy nála az jelentette az áttörést, amikor kitette a napra pihentetni a még nyers korongocskákat. :) Alig vártam hát én is, hogy a megfelelő mennyiségű szabadidő és az erkélyünkön is élvezhető napsütés egy időpontra essen. Egy kissé szeles, ámde napos délutánt választottam a melóra, így meg tudtam ejteni a műveletet. Ó, hogy mekkora nagy boldogság öntötte el a szívemet, mikor a sütő ablakán kukucskálva megláttam az első talpacskákat! Így aztán most ezt a két változatot végre meg tudom mutatni a megfelelő kűlcsínnel is. :)

Szomorú mellékzöngéje a sikeremnek, hogy egy barátnőmet is meg akartam lepni a szülinapján ezekkel a kis szépségekkel, készítettem speciális hőálló dobozkát és elsőbbséggel feladtam a postára. Ezúton is üdvözlöm a királyi posta kedves alkalmazottját, aki lenyúlta a csomagot, remélem legalább ízlett neki! Biztosan nagyon alul vannak fizetve szegények, hogy már a csomagokban kutatják a kaját. :(((
Visszatérek hát a dolog szebbik részére. Az első, egy citromos-krémsajtos kencével készült, amiből óriás változatokat is készítettem friss málnával. A friss gyümölcs és a hozzá illő friss krémsajtos töltelék miatt ez nem az a fajta macaron, amit egy napig pihentetni kellene a hűtőben, rövid idő alatt felszívja a nedvességet, így akár azonnal is tálalható dekoratív főétkezés utáni desszertként. Az én korongjaim itt kb 7-8 cm átmérőjűek voltak.

A másik változat mogyoróvajas csokikrémmel készült. Amikor először megcsináltam ezt a tölteléket, az akkori macaronokat szinte mind én pusztítottam el egyedül, amire nem vagyok büszke, de sajnálom, egyszerűen nem tudtam ellenállni. Ezek után lehet azt mondani, hogy mogyoróvajfüggő vagyok. :) Most darabos házilag készült mogyoróvajjal készítettem, nagyon fincsi, kicsit pikáns lett az összhatás, tényleg nem lehet abbahagyni.
A tészta alapreceptjét ismét Latsiától kölcsönöztem, színezéshez természetes porfestékeket használtam, sárgát, kurkumából kivontat és egy kevés kakaóport. Készültek az alábbiak szerint:



A habcsókokhoz Latsia alapreceptjét készítettem, megnézhető ITT. A masszát elfeleztem és az egyik felébe egy késhegyni sárga természetes ételszínezéket, a másikhoz szintén késhegyni sáfránysárga természetes ételszínezéket és kb ugyanennyi kakaóport használtam óvatosan spatulával átforgatva a masszát.
Tapadásmentes sütőpapírra habzsákból kb 50 Ft-os átmérőjű korongokat nyomtam, a sárga masszából pedig jó néhány 7-8 cm átmérőjű nagyobb korongot. A tepsiket kitettem a napra pihenni fél órára.
Gázsütő 2-es fokozatán kb 5 percig, majd 1-es fokozatra visszavéve még ugyanennyit sütöttem/szárítottam. Az első 5 perc alatt kinőttek a talpacskák, majd már csak a teljes átsülésig kellett kicsit várni.

Kence a citromos macaronokhoz:

10 dkg natur krémsajt (nem sajtkrém! :)),
1-2 teáskanál porcukor
3 evőkanál tejszín
1 kávéskanál vaj
fél citrom reszelt héja
1 teáskanál citromlé
+ az óriásmacaronokhoz kb 10. dkg málna
A hozzávalókat egyszerűen összekevertem és betöltöttem vele a macaronokat. Az óriás példányokhoz kb. egy evőkanálnyi krémet tettem az alsó korongra, körberaktam málnával, majd egyszerűen ráhejeztem a "tetőt".
Ezt a változatot, ha málnával tálaljuk, azonnali fogyasztásra ajánlom, ha csak simán a citromos töltelékkel, szintén pihenhet.

Töltelék a mogyoróvajas-csokikrémes macaronokhoz:

5 dkg magas kakaótartalmú csokoládé (nálam Callebaut 70,4%-os)
0,5 dl tejszín
1 kávéskanál méz
1 evőkanál mogyoróvaj
A tejszínt forróra melegítettem, ráöntöttem a csokoládéra és addig kevertem, míg egészen fel nem oldódott benne. Hozzákevertem a mézet és a mogyoróvajat, ekkorra már egészen kihűlt és lehetett is tölteni vele a macaronokat.
Ennek a változatnak egy éjszakás pihit ajánlok a hűtőben egy dobozba téve, másnapra isteni finom lesz, csak bírjatok vele leállni! :)



12 megjegyzés:

  1. nemééééér!!! olyan ügyes vagy!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Gratulalok , en meg gyakorlok meg nem tudom oket mutatni mert nagyon laposak , mikor sikerul akor ki teszem a proba peldanyokat is .
    Nagyon szepek a szinek , hogy csinalod hogy mind egyi forma legyen, hogy ne legyenek cik-cakosak ?

    VálaszTörlés
  3. Szuper szép macaronok! Én még mindig nem mertem belevágni, pedig voltam már macaron tanfolyamon is Párizsban! :) Lehet, hogy inkább a régen beígért torta helyett egy közös macaron sütést kérek tőled, utána megmasszírozom a talpadat is, OK? :)

    VálaszTörlés
  4. Na látod neked is sikerült!Csodásak lettek és a színek is káprázatosak!!!És köszönöm a kedves olvasó titulust,ugye rólam volt szó?:)üdv:Edina

    VálaszTörlés
  5. Köszi Eszter!

    Köszi Kata!

    Mandala, próbáld ki ezt a receptet, nagyon egyszerű! Nem kell pihentetni a tojásfehérjét, meg hasonlók. Én csak úgy szemre nyomok egyforma korongokat, a lényeg, hogy függőlegesen tartsd a habzsákot, egy idő után már érzed, hogy milyen erővel nyomd ahhoz, hogy mindegyik ugyanolyan méretű legyen. Ja és először nyomd ki a levegőt, hogy ne legyen buborék. :)

    Zizi! Neked is csak azt tudom mondani, mint Mandalának, ennél a Latsia féle recinél nincs egyszerűbb! :) Amúgy benne vagyok a közös macaronozásban is! ;)

    Drága Edina! Hát persze, hogy rólad van szó! Ezer köszönet és hála ezúton is! :)))

    VálaszTörlés
  6. Davo assolutamente fare questi famosi macaron!
    I tuoi sono davvero bellissimi, come potrebbero non esserlo del resto?
    un bacio grande!

    VálaszTörlés
  7. Egyik ütősebb mint a másik

    VálaszTörlés
  8. Elisabetta! Venite in Ungheria il più presto possibile e vi assicuro che potrete assaggiare! :) Mille baci, Pixie

    Köszi Bianka! :)

    VálaszTörlés
  9. Flavorful and scrumptious! Have a great weekend.

    VálaszTörlés
  10. Na akkor egyszer csak összehozzuk! Macaronozzunk, jó??? :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails