2011. július 23., szombat

Tejszínes pezsgőkrém omlós kosárkában hibiszkuszvirággal



Megjöttem a pihiből és újra tettre kész vagyok! :)
Elvonási tüneteim voltak már, ami a sütögetést illeti, úgyhogy újra felpörgetem most az eseményeket.
Ami most mutatok, az szokásos évi névnapi bulira készült. A képek alapján akár úgy is kinézhet, mintha esküvőn fényképeztem volna. :) Nem szoktunk jellemzően ilyen puccosan étkezni még ilyenkor se, de ki akartam használni a lehetőséget, hogy szépen tálaljam ezt a desszertet, pláne, hogy jó idő volt és a kertben tudtunk megteríteni. Elnézést az amatőr fotókért, engem nem annyira zavarnak a napfoltok a terítőn, de ha másnak szúrja a szemét, bocsi. :)
Miután jó adag hibiszkuszvirág lapult még az üvegben, gondoltam felhasználom, mert nagyon dekoratív, ráadásul el is lehet fogyasztani, mint ahogy a korábbi bejegyzésemnél is írtam már róla ITT. A család túlnyomó része még úgysem evett ilyet soha, kiváló alkalom volt hát e téren is a felhasználása.
Egy mandulás omlós tésztát készítettem hozzá, benne tejszínes-fehércsokis krémet pezsgővel. A krém dermedéséhez kell egy-két óra a hűtőben, de mindenképp érdemes kivárni, hogy a virágok ne süllyedjenek el a végén. Egy-egy szem ribizlivel adtam neki meg az egyensúlyt, hogy valami savanykás dolog is oldja az édességet, szerintem nagyon kellemes összhatása volt így együtt.
Akár a vörösboros meggysorbet receptemnél, itt is azt javaslom, hogy ha valaki nem szeretné az alkoholtartalmat kihangsúlyozni, a krém készítésénél már a gőzölés alatt tegye bele, így elpárolog lassan. Persze "ütősen" szerintem finomabb, de a jellegzetes aroma benne marad úgy is.
Jól működik könnyű tányérdesszertként fajsúlyosabb főétkezés után, kifejezetten ajánlom esküvőre vagy nagyobb családi rendezvényre, mert nagyon dekoratív, könnyű, de nem telít el nagyon. Ovális formában sütöttem a tésztát, ami nekem 8-10 cm hosszú, szerintem nagyon jól mutat, összeállítás után pedig pár csepp hibiszkussziruppal pötyögtettem még körbe a tányért.
Tejszínes pezsgőkrém mandulás omlós kosárkában hibiszkuszvirággal
Hozzávalók kb. 25-30 db formához:
a tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
8 dkg darált mandula (blansírozott, héj nélkül)
csipet só
a krémhez:
10 dkg fehér csokoládé
1 dl tejszín
0,5 - 1 dl száraz pezsgő
a díszítéshez:
vadhibiszkusz virág szirupban
ribizli
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és a hűtőben pihentetjük kb. 20 percig.
A sütőt előmelegítjük. A tésztát kb fél centi vastagságban kinyújtjuk és a fém kosárkákat kibéleljük vele. Az aljukat picit megszurkáljuk fogpiszkálóval, hogy ne púposodjon fel sülés közben.
200 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük, de vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg a tészta, így legjobb, ha közben figyelgetjük. A kész kosárkákat, amint kihűlt, kifordítjuk a formákból.
A krémhez gőz fölött felolvasztjuk a fehér csokoládét a tejszínnel. (Ha alkoholmentesen szeretnénk a krémet, a pezsgőt már itt beleforgathatjuk.) A tálat lehúzzuk a gőzről, kevergetve langyosra hűtjük, majd kis kézi habverő segítségével apránként hozzáadagoljuk a pezsgőt.
A tálat a hűtőbe tesszük és addig hűtjük, míg a krém össze nem sűrűsödik, közben időnként megkeverjük.
A már sűrű krémmel egy kanál segítségével megtöltjük a kosárkákat, majd egy hibiszkuszvirággal és pár szem ribizlivel dekoráljuk.


5 megjegyzés:

  1. Már nekem is Pixie elvonási tüneteink voltam ám:))

    És ez a desszert, egyszerűen fenséges!!
    a fotókért külön köszönet ebben a zimankós nyárban.

    VálaszTörlés
  2. Pont tegnap jutottál eszembe, hogy már olyan régen olvastalak! Ez a telepátia! :) Hiányoztál és örülök, hogy újra itt vagy! Nagyon jó kis nyári recept.

    VálaszTörlés
  3. Uhh, ez nagyon brutál és a képek is tök jól sikerültek! Ez a hibiszkusz milyen gyönyörű rajta!

    VálaszTörlés
  4. Ez olyan csodaszép, mint egy festmény:)

    VálaszTörlés
  5. Ó, de aranyosak vagytok, köszönöm szépen! :)

    Juci, már nekem is hiányzott a sütögetés, meg Ti is! :)

    Dia, ez tényleg telepati akkor! :) Köszönöm szépen!

    Köszi Kata! Ugye milyen jól néz ki ez a virág? Ráadásul kicsit olyan, mintha valami gyümölcsöt enne az ember.

    Köszönöm szépen Trollanyu! Nagyon kedves vagy! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails