Számomra a tökéletes desszert kicsit roppanós, kicsit krémes, nem túl tömény, és szeretem ugyanakkor, ha nem egészen homogén, egynemű ízvilágot alkot, hanem lehet részenként ízlelgetni. Ebben a tortában ezt próbáltam megvalósítani a Segítsüti adománygyűjtő akció tiszteletére.
A mogyoróval készített habcsóklapokat (úgynevezett dacquoise tészta, míg jobbat ki nem találnak :)) és a mogyorókrokantot a roppanósság kedvéért, a mousse-rétegeket a habos krémességükért terveztem bele. Ez a torta frissen a legfinomabb, és mivel a habcsókos rétegek egy idő után megszívják magukat nedvességgel, egy-két nap után már ne várjunk tőlük ropogást, persze úgy is nagyon ízletesek maradnak.
A körtés réteg ötlete egy korábbi körtés tortámtól származik, amelybe akkor csillagánizzsal ízesített körtekompótot tettem. Szerintem isteni finom, ráadásul most idénygyümölcsnek számít, ebben a tortában is kitűnően érvényesül. A körte ízét egy kis citromlével emeltem ki, hogy a gyümölcsös jelleg jobban kiérződjön a tortából, szerintem nagyon jól működik itt is. Az aszalt körtét anyukám aszalta nekem otthoni körtéből, de bolti változatot is nyugodtan használhatunk.
A rétegeket körülölelő kakaós piskóta valójában egy egyszerű piskótatészta nagyon pici liszttel és darált mogyoróval, hogy könnyebb legyen mintegy piskótatekercsként hasznosítani, ezért ízében erősen tojásos jellegű, de ez nem tűnik fel, mivel egészen vékony, körülbelül egy cm magas lapok lesznek.
A törökmogyoró pörkölve csodálatos, én legalábbis imádom, szóval ebben a tortában most minden benne van, amit én szeretek egy édességben, remélem a leendő kedves nyertesemnek és másoknak is ízleni fog. :)
Aszalt körtés mogyorótorta csokoládéval és habcsóklapokkal
Hozzávalók egy kb. 20 cm átmérőjű tortához:
A mogyorós piskótához:
5 tojás
10 dkg cukor
1 evőkanál olaj
1 evőkanál víz
50 g liszt
40 g darált, pörkölt törökmogyoró
10 g kakaópor
A mogyorós habcsóktésztához (dacquoise):
60 g tojásfehérje (kb. két közepes tojásból)
20 g cukor
60 g finomra darált, pörkölt törökmogyoró
50 g porcukor
20 g aszalt körte
A világos mousse réteghez:
1 dl tej
2 tojás sárgája
2 teáskanál kristálycukor (16 g)
2 lap zselatin (4 g)
20 g fehér csokoládé
150 ml habtejszín
A körtekrémhez:
2 db nagy lédús körte
1 evőkanál nádcukor
1 dl víz
1 fél gyümölcsnyi aszalt körte (kb. 50 g)
1 db egész csillagánizs
friss citromlé (ízlés szerint)
1 lap zselatin (2 g)
A sötét csokimousse-hoz:
1 dl tej
2 tojás sárgája
3 teáskanál kristálycukor (24 g)
2 lap zselatin (4 g)
50 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
2 dl habtejszín
A mázhoz:
100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
0,7 dl tejszín
A mogyorókrokanthoz:
kb. 50 g pörkölt törökmogyoró és
2-3 evőkanál kristálycukor
A mogyorót száraz sütőben finoman megpörköljük, héjától megtisztítjuk. Összesen kb. 200 grammra lesz szükségünk. Kiválogatjuk a szebb szemeket a díszítéshez. 100 gramm mogyorót kávédarálón finomra darálunk. A maradékot félretesszük a krokanthoz.
A piskótához habosra keverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk az olajat és a vizet. A lisztet összekeverjük 60 grammnyi darált, pörkölt mogyoróval, és a kakaóporral, majd simára dolgozzuk a tojásos keverékkel együtt. A tészta felét egy 18 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntjük. A tészta másik felét egy körülbelül 30cmx20cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon mindkettőt kb. 15 perc alatt tűpróbáig sütjük. A tepsiben sült lapot konyharuhába bugyoláljuk, míg kihűl, majd felgöngyöljük a konyharuha segítségével, akár egy piskótatekercset. A kerek lapot egy tortagyűrű közepébe állítjuk úgy, hogy 1 cm-es peremet üresen hagyunk mellette. A tekercsből két egyforma, kb. 8 cm széles csíkot vágunk és körbevonjuk vele a kerek piskótalapot, szépen beszabva, hogy mindenhol illeszkedjék, majd a tortagyűrűvel összefogjuk.
A habcsóktésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük a kristálycukorral, amíg puha csúcsokat nem formáz és nem tud kicsusszanni a tálból. A darált mogyorót összekeverjük a porcukorral és óvatosan a tojáshabba forgatjuk a keveréket. Az aszalt körtét apróra vágjuk és finoman beleforgatjuk a habba.
Egy tepsire sütőpapírt terítünk és két 18 cm átmérőjű kört rajzolunk rá. A körök mentén elsimítjuk a masszát két felé egyenletesen elosztva. 180 fokos sütőben addig sütjük a lapokat, míg a szélük picit aranybarna nem lesz, de a tetejük enyhén ropogóssá válik. Hagyjuk a lapokat szobahőmérsékleten kihűlni.
A világos színű mousse-hoz felforraljuk a tejet, majd besűrítjük a tojássárgákkal elkevert cukorral. Lehúzzuk a tűzről és feloldjuk benne a fehér csokoládét és a lapzselatint. Kevergetve langyosra hűtjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A krémet a piskótafészekbe töltjük és a hűtőbe állítjuk, míg elkészül a következő réteg.
A meghámozott körtéből és aszalt körtéből a vízzel, a nádcukorral és a csillagánizzsal kompótot készítünk, míg a körte puhára nem párolódik. Botmixer segítségével pürésítjük, citromlével ízlés szerint ízesítjük, majd már főzés nélkül feloldjuk benne a lapzselatint.
A világos színű krémréteg tetejére egy habcsóklapot helyezünk, majd rásimítjuk a kihűlt körtepürét és szintén a hűtőbe állítjuk. A sötét csokimousse-t a világoshoz hasonló módon elkészítjük és a körtés rétegre simítjuk. Amint a hűtőben kidermesztettük, lefedjük a második habcsóklappal.
A tortát készre dermesztjük, a piskótakarima tetejét egy éles késsel méretre igazítjuk. A bevonathoz a tejszínt felforrósítjuk, ráöntjük a csokoládéra és folyamatos kevergetés mellett összeolvasztjuk. Kis darabka vajjal fényesebbé tehetjük a mázat. A csokit a torta tetejére öntjük, szépen elsimítjuk, és vékonyan az oldalát is behúzzuk vele.
A mogyorókrokanthoz a cukrot karamellizáljuk, belekeverjük a durvára vágott pörkölt mogyorót és hideg felületen vékonyan elsimítjuk. Amint megdermedt, mozsárba finomra törjük és a torta tetejét megszórjuk vele. A díszítéshez félretett mogyorószemek hegyét a maradék csokoládéganache-ba mártjuk és készre díszítjük a tortát.
Jó étvágyat! :)
Ennél a tortánál most nem a kűlcsínre helyeztem a hangsúlyt, mint a tavalyi hennamintás kékszőlősnél, remélem olyan nagyon ezt most senki nem hiányolta. :)
Ez a recept is megtalálható, a Segítsüti oldalán szeptember 26-tól megvásárolható receptesfüzetben, amiben az összes őszi akcióban megjelent sütemény és más nyalánkság receptje is szerepel, s melynek megvásárlásával hozzájárulhattok az adománygyűjtés sikeréhez.
Profi vagy, nincs vita :)))
VálaszTörlésebben tökéletesen egyetértek!!! jáááj, de megkóstolnám!!!
VálaszTörlésGyönyörű ez a torta!:)Kedvet is kaptam a megsütéséhez,lenne is egy kérdésem.A képen is a 20cm-es tortaformában sült torta látható?Mert olyan nagynak tűnik... :)
VálaszTörlésHát ez valami isteni lehetett, irigylem a nyertest! :)
VálaszTörlésI'll have to translate the recipe, but from what I see it a delicacy. Have a nice week :)
VálaszTörlésHú, elfáradtam, míg elolvastam!:) Nem egy hipp-hopp összedobott torta!:) DE egy biztos, tuti finom!!!!!!!!!!!!!!!:)
VálaszTörlésMár nagyon vártam. Mikor először megláttam, csak nyeltem egy nagyot. Jó melós torta, de biztos vagyok benne, hogy megéri, abban meg végképp biztos, hogy megéri az érte kapott összeget! :-) Egyszerűen csodás.
VálaszTörlésMindenképp ki fogom próbálni, anyukámnak közeleg a szülinapja, azt hiszem, megvan a torta. :-)
Gyonyoru, megkostolnam!
VálaszTörlésHúha! Nagyon szépen köszönöm, nagyon kedvesek vagytok!
VálaszTörlésTejszínhab! Attól még messze vagyok, de köszi, próbálkozom. :)
Kricky, sajna már elfogyott, de talán lesz még rá alkalom. :) Vagy megsütöd a receptet! ;)
Köszönöm szépen Rebus! Igen, 20 cm-re állítottam a tortagyűrűt, mert ez ugye a külső kerülete. Azért látszik nagynak, mert szép magas lesz a sok rétegtől. Feltétlen mesélj, ha megsütötted!
Köszönöm szépen Dina! Tényleg finom lett. :)
Thank you Mari! I hope you will like it! Have a nice week for you too! :)
Anyatigris! Átverős, mert szinte tovább tartott leírni, mint megcsinálni. :) Mire az egyik réteg megdermed, már elkészül a másik.
Kata! Húha, nagyon izgulok akkor! Remélem ízleni fog, mesélj majd!
Köszi Mandala! :)
Körte és mogyoró a kedvenceim. Biztos ez lesz az a torta, amit legközelebb megcsinálok valami jeles alkalomra!!!!
VálaszTörlésJaj én is licitáltam erre a csodára, nagyon szerettem volna. Pont most lesz a szülinapom és már gyerekkorom óta nem kaptam rendes tortát :(
VálaszTörlésDe végül is egy másik süti lett a befutó mert már régóta olvasom a blogját és nagyon szeretnék vele találkozni.
De szeretném megsütni!
Csodálatosak a tortáid!
Fantasztikus recept, szuper recepttel, gyönyörű kivitelezésben! Már megint nagyot alkottál Pixie! :-)
VálaszTörlésPiszke! Nagyonnagyon kiváncsi vagyok hogy fog ízleni! Meg kicsit izgulok is. :)
VálaszTörlésKedves Orsi! Nagyon köszi, hogy Te is licitáltál! Pedig igazán megérdemelnél egy rendes tortát! Bár igaz, hogy érdekes módon én sem kapok, remélem egyszer rám is gondol majd valaki. :)
Köszönöm Eszter! Nagyon aranyos vagy! :)
Ez is csodás mint mindegyik :)
VálaszTörlésAki ezt megnyerte, biztosan sok napig nem kell édességet vásárolnia a családjának.
VálaszTörlésMár attól az egy szelettől dugig vagyok.
Nagyon veszélyes! :)
Gyönyörű szép!
Köszönöm szépen Bianka! :)
VálaszTörlésRaindrop, köszike! :) Nem is olya tömény ám, mint amilyennek látszik, könnyű kis laza, de azért kalória van benne. :)
Szia Pixie!Fantörpikus ez a torta.Pont,mint a tavalyi szőlős.Olyan kérdésem lenne,hogy csillagánizst honnan lehet beszerezni?Lehet kapni rendes boltban is?Még soha nem láttam,bár nem is kerestem :) Köszi!
VálaszTörlésJa,és még egy kérdés: hol lehet ilyen tortaalátétet kapni?
VálaszTörlésKöszi szépen Sütitündér! :)
VálaszTörlésA csillagánizst fűszerboltokban, bioboltokban, nagyobb csarnokokban is árulnak, én úgy emlékszem utoljára a Lehel térnél vettem. A neten is tudsz rendelni szerintem. Én néha egy egész darabot többször is fel tudok használni, lassan oldja ki az ízét.
A tortaalátétet én cukrász nagykerben vettem, úgy keresd, hogy arany tálca kartonból. Impregnált a felülete, szépen le lehet törölni nedves ruhával is, nem ázik át.
Pixie! megsütöttem a tortát. Összességében elmondhatom, hogy miközben csináltam, többször mondtam ki hangosan, hogy inkább erre kellett volna licitálnom! A Nagymamám konyhájában készült ahol semmi sincs gépesítve. Így nemcsak a habokat vertük habverővel, de a mogyorót is mozsárban törtük, a mérleg is egy nagyjából 50 éves darab volt. Semmi nem úgy sikerült mint azt ahogy elképzeltem, de így is finom lett, főleg másnapra. Elhatároztam még egyszer neki futok, majd itthon! Lehet majd küldök képet.
VálaszTörlésMég egyszer köszönöm a receptet! Így lehetett sok éve először szülinapi tortám:)
Orsi
Kedves Orsi! Ennél jobbat nem is írhattál volna, hogy elkészítetted a receptet! :) Jó kis pepecs meló lehetett gépesítés nélkül, mert még azzal sem megy valami gyorsan. Minden elismerésem! A képnek pedig nagyon örülnék! Utólag is nagyon boldog szülinapot kívánok! :)
VálaszTörlésHű Pixie, már mióta szemezek ezzel a remekművel, és nem hagytam magam, engedtem a csábításnak. Mivel csak úgy van esélyem a kóstolásra, ha megpróbálom elkészíteni, így valahogy megpróbálkozok vele....(ugye nem baj?...:-)
VálaszTörlésAzt szeretném kérdezni, hogy milyen tejszínt használtál?
Köszönöm és minden elismerésem.!!!!!!!
Szia Zsuzsi! Hú, de izgi! Mesélj majd, hogy sikerült! Sima állati habtejszínt használtam, nem zacskósat, dobozosat, de a márkáját már ne kérdezd. :)
VálaszTörlésSzia Pixie!
VálaszTörlésElkészítettem végre :-))
Bár néhol akadt egy kis technikai nehézség...de megoldottam.
Köszi a receptet, Nagyon fincsi lett a torta!
Bár nem lett olyan szép mint a tiéd, de itt megnézheted, ha gondolod:
http://onlycakes.blogspot.com/2011/11/aszalt-kortes-mogyorotorta-csokoladeval.html
Elkészítettem jómagam is. :) Hát nem mondom van vele meló, de megéri, mert nagyon finom torta! Gratulálok, nagyon ügyesen összehangoltad az ízeket!
VálaszTörlésA habcsóklapokat elrontottam, nem lett roppanós és mivel máshogy helyeztem a rétegeket, el is áztatta a krém, de majd legközelebb jobban sikerül.
Egy kérdésem lenne: mikor veszed le a sütőpapírról a habcsóklapokat? Mert nekem melegen tört nagyon, kihűlve meg átvizesedett a papír és ragadt.
Szia Orsi! :) Hát ez szuper! Nagyon örülök, hogy ízlett! Az tény, hogy ez a habcsóktészta kényes jószág, úgy vettem észre, hogy sok múlik a mogyoró minőségén is, ha nagyobb az olajtartalma, lágyabb lesz tőle. Én négyszer csináltam meg eddig, ebből egyszer nekem is puha lett. Mindenesetre figyelni kell, és még sülés közben megtapogatni, mert az ember hajlamos megijedni, ha barnulni kezd és gyorsan kikapja. Inkább szárítani kell, mint sütni ezt is. Ha nem akar simán lejönni a sütőpapírról (én szilikonost használok), akkor a hátulját meg lehet egy nedves ecsettel kenegetni finoman és akkor könnyebb lesz leválasztani. Én hagytam őket kihűlni teljesen szobahőn. Köszi szépen a visszajelzést! :)
VálaszTörlés