Valójában fogalmam sincs milyen lehet az autentikus szicíliai narancstorta, mert nem találtam hozzá eredeti receptet. Egy ausztrál blogon találtam ennek a forrását ITT, ahol nagyon megtetszett a fotón lévő guszta kis süti és a recept sem tűnt első olvasatra rossznak.
A saját változatomban kis rétesliszttel próbáltam porhanyósabbá tenni a tésztát, és több rostot és folyadékot terveztem hozzá, így került bele plusz egy citrom és az egész narancsok, illetve a gyümölcsök rostjait is beledolgoztam a tésztába, ami nagyon jót tett az állagának.
Végül két verzió is készült, az elsőnél egy joghurtos kis mázat készítettem hozzá, a másiknál ünnepibb kivitelben citromos-narancsos joghurtkrémet. Mindkettő nagy sikert aratott. :)
A narancsoknál nagyon fontos, hogy mivel a héjukat is belereszeljük, bio-narancsot válasszunk, hogy biztosan semmilyen gombaölőszer ne kerülhessen a tésztába. Ha nem jutunk ilyenhez, inkább hagyjuk ki a héját. A citrusfélék héjának felhasználásáról részletesebb információkat olvashattok Selectfoodnál ITT.)
Szicíliai narancstorta, Pixie-módra
Hozzávalók:
20 dkg vaj
10 dkg cukor
4 tojás
20 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
2 db nagy narancs (bio! kezeletlen héjú)
(1 változat)
A mázhoz:
2 dl lecsepegtetett joghurt
porcukor ízlés szerint (nálam 2 evőkanálnyi)
(2 változat)
A krémhez:
2 dl natur joghurt
3 dl habtejszín
fél citrom leve és héja
fél narancs leve
1 csomag zselatin fix
3 csapott evőkanál porcukor
A tésztához habosra keverjük a vajat a cukorral. Hozzádolgozzuk az egész tojásokat. A narancsok és a citrom héját lereszeljük, a gyümölcsök levét, illetve a húsát is jól kifacsarjuk, a magokat kiszedegetjük és az egészet beledolgozzuk a tésztába. Elektromos habverővel belekeverjük a lisztet és az egész tésztát jól kidolgozzuk. Sűrű, kalácstészta jellegű masszát kapunk. Tortaformába simítjuk, majd 200 fokon tűpróbáig sütjük.
Ha a joghurtos mázat választjuk, a joghurtot fél órával korábban papír tea- vagy kávészűrőn csepegtessük le, majd a már sűrű joghurtot keverjük ki a porcukorral és a citromlével, majd egyszerűen csak csorgassuk a még langyos torta tetejére. Azonnal fogyasztandó.
Ha a dermesztett krémet választjuk és díszíteni is szeretnénk a tortát, a már kihűlt tésztát fogjuk körbe tortagyűrűvel, majd készítsük el a krémet. Ehhez a joghurtot keverjük ki a citrom levével és héjával, a narancs levével, majd robotgép segítségével egy percet keverjük a zselatin fix hozzáadásával. Keverjük hozzá a porcukrot, majd forgassuk össze a felvert tejszínhabbal.
Spatula segítségével simítsuk a tésztára és állítsuk a hűtőszekrénybe 1-2 órára dermedni.
Felvert tejszínhabbal, narancsszeletkékkel díszíthetjük.
Nyami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)
VálaszTörlésHú, ez nagyon király lehet, narancsos ízesítéssel csak jó lehet:)
VálaszTörlésMindenképp elkészítendő, nagyon jól hangzik. Egyből rá lehet ismerni, hogy te csináltad, pedig nem is burkolt. :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
VálaszTörlés