2011. szeptember 11., vasárnap

Szicíliai narancstorta, ahogy én gondolom




Valójában fogalmam sincs milyen lehet az autentikus szicíliai narancstorta, mert nem találtam hozzá eredeti receptet. Egy ausztrál blogon találtam ennek a forrását ITT, ahol nagyon megtetszett a fotón lévő guszta kis süti és a recept sem tűnt első olvasatra rossznak.

Maga az ötlet nagyon tetszett, hogy narancslével, kevés alapanyagból valami fincsiséget hogy lehet kihozni. Nekem azonban az arányok valahogy nem voltak szimpatikusak, úgy éreztem, hogy iszonyatosan zsíros lenne a végeredmény, ezért inkább az alapanyagok szabad felhasználásával próbáltam egy jó kis tortaalapot összehozni belőle, amit aztán majd tovább variálhatok.

A saját változatomban kis rétesliszttel próbáltam porhanyósabbá tenni a tésztát, és több rostot és folyadékot terveztem hozzá, így került bele plusz egy citrom és az egész narancsok, illetve a gyümölcsök rostjait is beledolgoztam a tésztába, ami nagyon jót tett az állagának.

Végül két verzió is készült, az elsőnél egy joghurtos kis mázat készítettem hozzá, a másiknál ünnepibb kivitelben citromos-narancsos joghurtkrémet. Mindkettő nagy sikert aratott. :)

A narancsoknál nagyon fontos, hogy mivel a héjukat is belereszeljük, bio-narancsot válasszunk, hogy biztosan semmilyen gombaölőszer ne kerülhessen a tésztába. Ha nem jutunk ilyenhez, inkább hagyjuk ki a héját. A citrusfélék héjának felhasználásáról részletesebb információkat olvashattok Selectfoodnál ITT.)

Ez a süti, a krém nélküli változatában frissen a legjobb, szinte még melegen, de ha mégis kihűlne fogasztás előtt, picit rá lehet melegíteni és újra puha és omlós lesz. Utána már csak a joghurtos mázat kell rácsorgatnunk, nagyon gyorsan el fog fogyni.




Szicíliai narancstorta, Pixie-módra


Hozzávalók:

20 dkg vaj

10 dkg cukor

4 tojás

20 dkg finomliszt

10 dkg rétesliszt

2 db nagy narancs (bio! kezeletlen héjú)

1 db citrom

(1 változat)

A mázhoz:

2 dl lecsepegtetett joghurt

porcukor ízlés szerint (nálam 2 evőkanálnyi)

pár csepp citromlé

(2 változat)

A krémhez:

2 dl natur joghurt

3 dl habtejszín

fél citrom leve és héja

fél narancs leve

1 csomag zselatin fix

3 csapott evőkanál porcukor

+ habtejszín és narancs a díszítéshez

A tésztához habosra keverjük a vajat a cukorral. Hozzádolgozzuk az egész tojásokat. A narancsok és a citrom héját lereszeljük, a gyümölcsök levét, illetve a húsát is jól kifacsarjuk, a magokat kiszedegetjük és az egészet beledolgozzuk a tésztába. Elektromos habverővel belekeverjük a lisztet és az egész tésztát jól kidolgozzuk. Sűrű, kalácstészta jellegű masszát kapunk. Tortaformába simítjuk, majd 200 fokon tűpróbáig sütjük.

Ha a joghurtos mázat választjuk, a joghurtot fél órával korábban papír tea- vagy kávészűrőn csepegtessük le, majd a már sűrű joghurtot keverjük ki a porcukorral és a citromlével, majd egyszerűen csak csorgassuk a még langyos torta tetejére. Azonnal fogyasztandó.

Ha a dermesztett krémet választjuk és díszíteni is szeretnénk a tortát, a már kihűlt tésztát fogjuk körbe tortagyűrűvel, majd készítsük el a krémet. Ehhez a joghurtot keverjük ki a citrom levével és héjával, a narancs levével, majd robotgép segítségével egy percet keverjük a zselatin fix hozzáadásával. Keverjük hozzá a porcukrot, majd forgassuk össze a felvert tejszínhabbal.

Spatula segítségével simítsuk a tésztára és állítsuk a hűtőszekrénybe 1-2 órára dermedni.

Válasszuk el az oldalát a tortagyűrűtől vékony pengéjű kés segítségével, majd emeljük le róla.
Felvert tejszínhabbal, narancsszeletkékkel díszíthetjük.


4 megjegyzés:

  1. Hú, ez nagyon király lehet, narancsos ízesítéssel csak jó lehet:)

    VálaszTörlés
  2. Mindenképp elkészítendő, nagyon jól hangzik. Egyből rá lehet ismerni, hogy te csináltad, pedig nem is burkolt. :-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails