2010. november 30., kedd

Mogyoróvajas csokiszuflé házi mogyoróvajjal




Azok, akik olvasnak engem néhanapján, szerintem már tudják, hogy amit lehet, megpróbálok házilag elkészíteni, így nem lehetett kérdés, hogy a mogyoróvajjal is megpróbálkozom. :) Elöljáróban annyit, hogy a mogyoróvajat nagyon szeretem, de az igazán jó márkákhoz elég borsos áron lehet csak hozzájutni, így sokáig ritka csemege maradt. Aztán elkezdtem a cimkéket figyelgetni és rájöttem, hogy attól finomabb a drágább, hogy nagyobb százalékban tartalmaz földimogyorót, az olcsó változata pedig csak minimálisat. Na, hát a házi változatnál aztán annyi mogyorót pakol bele az ember, amennyit nem szégyell! :D
Több receptet is találtam, de túlságosan macerásnak gondoltam, hogy én a földimogyorót a héjától elválasszam, sőt még meg is pucolgassam, ezért azt találtam ki, hogy erősen leegyszerűsítem a műveletet. Konkrétan vettem egy csomag sós földimogyorót. :) Először mogyoróolajjal készítettem el, aztán a későbbiekben rájöttem, hogy a napraforgóolaj is megfelel a célnak, így ha az előbbi nincsen otthon, az is megteszi.
A mogyoróvajas csokiszuflé nem saját agyszülemény kivételesen, egy Selectfood által ajánlott oldalon találtam és elsőre nagyon megtetszett. Ha jól láttam ott is jelöltek egy forrást, de én azt már nem voltam képes felgöngyölíteni, így az általam látott oldalra hivatkozom. Az eredeti recept kétszer ekkora mennyiséget ír és darabos mogyoróvajat. Bármelyiket is választjuk, készüljünk fel rá, hogy nagggyon finom lesz! :)
Hosszadalmas művelet volt ezt a finomságot lefotózni, ugyanis háromszor is túlsütöttem szegénykét, így újabb és újabb adagokat kellett kotyvasztanom. :)
A csokiszuflé, másnéven csokifondant lényege, hogy kívül legyen megsütve, de belül folyós és puha maradjon. Na hát ez nekem nem jött össze elsőre, így mindenkit arra intek, aki ilyet szeretne készíteni, hogy épp akkor vegye ki a sütőből, amikor az a gondolat fut át az agyán, hogy na még pár pillanatig bent hagyom. Az a pár pillanat már rég túl sok...
Az enyém nem lett olyan szép, mint az eredeti, pedig féligmeddig még a dizájnt is lekoppintottam. :P Ez biztosan azért van, mert nem ugyanolyan mogyoróvajat használtam, de az ízének mit sem ártott az biztos. Egy szó, mint száz, eszméletlen finom csemege ez a kis szösszenet, könnyű és légies, akár egy szuflé, viszont a folyós része a legzamatosabb, mert ott adja ki a mogyoróvaj ízét igazán.



Házi mogyoróvaj

Hozzávalók: 

200 g sós földimogyoró

másfél teáskanál méz

2-3 evőkanál földimogyoró-, vagy napraforgóolaj 

A mogyorót kávédarálón finomra daráljuk és átöntjük egy turmixgépbe. Hozzáturmixolunk másfél teáskanál mézet és annyi olajat, hogy krémesen kenhetővé váljon. Ha valaki jobban szereti édesebben, tehet hozzá még mézet. Nem lesz annyira krémes, mint a bolti változata, de ízben mindenképpen felveszi vele a versenyt.


Mogyoróvajas csokoládészuflé

Hozzávalók: 

12 dkg jó minőségű étcsoki (minimum 50%-os)

60 g mogyoróvaj

20 g vaj

3 tojás

10 dkg porcukor

5 dkg liszt

A csokit, a mogyoróvajat és a vajat gőz fölött összeolvasztjuk, majd félretesszük hűlni.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét a porcukorral keményre verjük. A tojások sárgáját a már langyos csokis keverékbe keverjük, majd kézi habverővel belekeverjük a felvert tojáshabot. A lisztet apránként beleszitáljuk és óvatosan átforgatjuk.
A masszát hűtőbe tesszük legalább egy órára.

A sütőt előmelegítjük 150 fokra. Kis felfújtformákat kivajazunk és porcukorral beszórunk. A masszából kb 2 evőkanálnyit teszünk a formákba és addig sütjük, míg tetejük megemelkedik, de belsejük még puha, folyós marad. Nálam ehhez az kellett, hogy teljesen megemelkedjen, de egy pici horpadás még legyen a tetején, mert mikor már felcsúcsosodik, akkor már túlsült.
Még forrón, a sütőből kivéve késsel oldalt meglazítjuk a tésztát és tányérra borítjuk.
Melegen tálaljuk.

10 megjegyzés:

  1. Ájulat! :)
    Csodás állaga van, öröm lehet belekanalzni.

    VálaszTörlés
  2. hűűű, de guszta! ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  3. Fú...meg akarom enni *___*

    VálaszTörlés
  4. A kedvenceim az ilyen kis szösszenetek :-))

    VálaszTörlés
  5. Juj, én is szívesen belekanalaznék!

    VálaszTörlés
  6. Bizonyám Fiatalok! Mivel négyszer is megsütöttem a sorozatos túlsütések miatt, bizton állíthatom, hogy jajjdefinom. :)))

    VálaszTörlés
  7. Tanúsítom, hogy nagyon finom süti! Szerencsére megint tesztalanykodhattam! :D Köszönöm ezúton is!

    VálaszTörlés
  8. lenne egy olyan kérdésem, hogy méz alatt pontosan milyet értesz, mert félő nem mind1 milyen :-)

    VálaszTörlés
  9. Szia! Teljesen mindegy szerintem, hogy milyen méz, annak az aromáját úgyis elnyomja a földimogyoró, az sokkal karakteresebb. Én általában selyemfűmézet használok, mert van egy rokon, akitől néha kapok termelői mézet, szóval ez sűrűbb, mint a bolti. A vegyes virágméz is teljesen jó, ha csak az van. Közben úgyis megkóstolod, hogy az ízlésednek elég édes-e. ;)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails