2012. január 8., vasárnap

Narancsos-fahéjas macaron a karácsonyi ajándéktárból




Ahogy ígértem, apránként hozom a recepteket a karácsonyi gasztroajándékok gyűjteményéből.

Ezt a kis ünnepi ízesítésű macaront direkt ilyen apró, bonbonméretben készítettem el, hogy együtt tudjam a többi bonbonkával csomagolni. A díszítése is ilyen kis ékszer-jellegű lett. Korábban már készítettem hasonlót csokitorta díszítéshez, és akkor nagyon édinek találtam, gondoltam másoknak is tetszeni fog majd.

A tészta megintcsak a Latsia-féle alaptésztából indult ki, csak kakaóval és fahéjjal színeztem, illetve ízesítettem.
A krém egész enyhén, nem durván narancsos, szerintem nagyon harmonikus ízű lett így együtt.


Narancsos-fahéjas macaron

Hozzávalók kb. 30 db-hoz:

6 dkg finomra darált, blansírozott mandula (vagy kész mandulaliszt)
12,5 dkg porcukor
6,25 dkg tojásfehérje
4 dkg kristálycukor
1 púpos teáskanál kakaópor
1 csipet fahéj

A töltelékhez:
10 dkg fehér csoki
fél dl tejszín
1 kávéskanál narancsvirágvíz
1 kisebb kezeletlen héjú narancs reszelt héja

A szokásos módon elkészítjük a macaronok tésztáját. Tehát összekeverjük a mandulát, a porcukrot, a kakaóport, és a fahéjat, ha kell átszitáljuk. A tojásfehérjét felverjük keményre a kristálycukorral, míg puha csúcsokat nem formáz a hab,  vigyázzunk, nehogy túlverjük. Egyszerre beleforgatjuk a mandulás keveréket, majd nyomózsákba töltjük. Ha ilyen kicsi macaronokat szeretnénk, elegendő 2 cm-es átmérőjű kis halmokat  adagolni tapadásmentes sütőpapírral kibélelt tepsire.
Kb. fél órát pihentetjük a macaronokat. Előmelegített sütőben kb 160 fokon sütjük a tésztakorongokat, ha már látjuk, hogy kis talpakat növesztettek és van rá lehetőség, még egy picit visszavesszük a hőfokot. Ha a teteje már megsült, ki is vehetjük, mert így még belül puha marad.
A macaronokat leválasztjuk a papírról és hűlni hagyjuk, míg a krém elkészül.

A tejszínt forróra melegítjük és leöntjük vele a fehér csokit. Kevergetjük, míg egészen felolvad, azután hozzákeverjük a narancsvirágvizet és a reszelt narancshéjat. Ahogy hűl a krém, úgy sűrűsödik, ha megfelelő pudingszerű állagot kapunk, nyomózsákba töltjük és a habcsók-korongokat összeragasztjuk a krémmel.
Jól záródó műanyag dobozban a hűtőszekrényben hagyjuk az ízeket összeérni, másnapra tökéletes lesz.
Én kis pötty olvasztott csokival és cukorgyönggyel díszítettem.

3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails