2011. október 22., szombat

Diós-almás sütemény pikáns csokoládéöntettel





A technika ördöge megint megtréfált és sikerült idő előtt közzétennem a receptet, így aki gasztroblog gyűjtőoldalak alapján tájékozódik, már akár meg is süthette volna. :)
Ez a kis omlós, fűszeres sütike egyébként egy hétvégi ebéd mellé készült. Egyszer már elkészítettem, mikoris a gyümölcsturmixolás melléktermékeként visszamaradt almapürét akartam hasznosítani értelmesebb módon, de újra eszembe jutott és friss almából is összedobtam most.

A dió mennyisége nem teng túl benne, így lehet, hogy nagyképűségnek tűnik diósnak nevezni, mégis kellemesen érződik az íze, amit még egy kis diógrillázzsal hangsúlyoztam a tálalásnál, a fűszeres csokiszósz mellé.

Kicsit télies izesítésű, ami nem is véletlen, olyan cidri van most is, tehát bedobható valami finom kis forró tea, vagy forraltbor melletti sziesztázáshoz is.







Diós-almás sütemény pikáns csokoládéöntettel


Hozzávalók:


2 tojás


10 dkg kristálycukor


8 dkg vaj


30 dkg reszelt alma


fél kávéskanál fahéj


fél kávéskanál gyömbérpor


5 dkg barna nádcukor


5 dkg kristálycukor




fél citrom leve és reszelt héja




15 dkg zabpehelyliszt


10 dkg finomliszt


csipet só


5 dkg darált dió


1 csomag foszfátmentes sütőpor


1 evőkanál joghurt



az öntethez:
0,7 dl tejszín

0,7 dl tej

7 dkg étcsokoládé

egy teáskanál méz

egy csipet chilipor

egy csipet reszelt szerecsendió

egy csipet őrölt feketebors

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a szobahőmérsékletű vajjal. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük és rácsavarjuk a fél citrom levét, összekeverjük a fahéjjal, gyömbérrel és nád- és kristálycukorral. Beledolgozzuk a tojásos keverékbe, nem baj, ha összetörik.

A liszteket, a sütőport és a darált diót összekeverjük és szintén a masszához keverjük. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét és a joghurtot. Vajazott, lisztezett formába simítjuk és 200 fokon tűpróbáig sütjük, majd kifordítjuk a formából hűlni.

A csokiöntethez felhevítjük a tejszínt és a tejet, beleolvasztjuk a csokoládét és simára keverjük. Hozzáadjuk a mézet és a fűszereket, majd még melegen a süteményre öntjük. Díszíthetjük karamellbe forgatott diószemekkel.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon nagyon guszta kis sütike! Én láttam még tegnap délután (talán...), de amikor rád kattintottam, az oldal nem volt található...
    No de most itt van, és igazán fincsinek néz ki. Viszem is a receptet :)

    VálaszTörlés
  2. Már megint milyen csodás finomság! :-) A grillázs nagyon tuti lehet rajta!

    VálaszTörlés
  3. Ami, köszi! Képzeld, idő előtt közzétettem véletlenül, amikor még csak a hozzávalók voltak bepötyögve. Nem tudom hogy történt, de biztos van valami zsizsik a rendszerben, mert szerkeszteni azóta sem tudtam, így szanaszét vannak csúszva a sorok. :(

    Köszike Kata! :) A chili adagolással óvatosan kell bánni, azért írtam csak egy csipetet, kivéve persze, ha valaki bírja a csípőset. ;)

    VálaszTörlés
  4. Jó is, mikor az ember nyelvét megbizsergeti egy kis chili. :-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails