2011. október 26., szerda

Éhes háziasszony esete a túrós palacsintával :)




Tulajdonképpen az történt, hogy nagyon megkívántam a túrós palacsintát ebédre a kedvenc lencselevesem mellé. Neki is láttam utánanézni az alapanyagoknak, mire kiderült, hogy nincs itthon se mazsola, se bubis ásványvíz. Na most mit csináljak?

A tervemről persze nem bírtam lemondani, így meggyőztem magam, hogy jó lesz abba mazsola helyett vörösáfonya is, merthogy az van. Na meg aztán palacsinta lesz az akkor is, ha nincsen benne bubi, legfeljebb kicsit szottyosabb lesz a tésztája. Addig-addig variáltam, míg úgy döntöttem, hogy ha már nem olyan, mint kéne, legyen egészen más, tettem bele egy kis kakaóport is.

A készlet felmérése közben rájöttem, hogy van a fagyasztóban egy kis összetört málna is, jó lesz öntetnek, ha már lúd, legyen kövér címmel. :) A balzsamecetet már a kiolvasztása közben beleálmodtam, van is nekem itthon egy ezer éves üveg, amiben már úgy összesűrűsödött az ecet, hogy sűrűbb, mint a méz. Istenien csodálatos lett hozzá, nem is értem, miért nem használtam ilyesmire eddig?!

Csintalan a palacsin-csin-csin, jajj, de dagad a pocim....

Vörösáfonyás túrós palacsinta balzsamecetes málnaszósszal

Hozzávalók kb. 10 db-hoz:

2 tojás
20 dkg liszt
csipet só
csipet cukor
2 teáskanál kakaópor
2 dl tej

A töltelékhez:

15 dkg tehéntúró
1,5 dl magas zsírtartalmú tejföl
porcukor (ízlés szerint)
reszelt citromhéj
beáztatott vörösáfonya

A málnaszószhoz:

7 dkg málna
15 gr cukor
1 teáskanál "öreg" balzsamecet
1 teáskanál méz

A hozzávalókból közepesen sűrű palacsintatésztát készítünk és kisütjük a palacsintákat. Aki vékonyabban szereti, tovább higíthatja a masszát természetesen.

A töltelékhez valókat turmixgépben simára keverjük, hogy minél krémesebb legyen, majd összekeverjük az áfonyával. Én egy részét finomra aprítottam, hogy jobban beleolvadjon a töltelékbe, meg amúgy is nagyok a szemek, nem olyan apró, mint a mazsola.

A málnaszószhoz átpasszíroztam a málnát és összehevítettem a cukorral. Hozzáadtam a balzsamecetet és mézet, még egy picit gyöngyözni hagytam. Ahogy hűl a szósz, még tovább sűrűsödik egy picit, így érdemes a palacsinták összeállítása közben elkészíteni, így tálaláskor tökéletesebb az élvezet. :)

7 megjegyzés:

  1. Nálunk is volt hétfőn. Én tejjel és vízzel keverem a tésztáját, ha esetleg eszembe jut akkor teszek bele szódát.
    Mazsola se kerül mindig bele. Szoktam tejfölt tojással és kis cukorral kikeverni, a tetejükre önteni és átsütni.
    Mindebből a tanulság, hogy a túrós palacsinta FINOM !

    VálaszTörlés
  2. Ettől a palacsintától én is megéheztem! Hű, a balzsamecetes málnaöntetet pedig muszáj lesz kipróbálnom alkalomadtán, nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
  3. A kreativitás kérem, a kreativitás! :-)

    Nincs 20 perce, hogy bekevertem egy adag almás palacsintát :-DD

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehetett ez a palacsinta! Én a palacsintát soha nem második fogásnak adom, mert leves után már alig egyet-kettőt bírunk megenni. Ezért inkább úgy uzsonnaidőben készül és akkor meg tudjuk enni MINDET!

    VálaszTörlés
  5. Gondaanyu, az biztos! A túrós pali nálam mindent visz a palacsinták sorában. :) Mazsola nélkül nekem hiányérzetem lenne, de ez a vörösáfonya most bejött, mert kicsit savanykásabb és gyümölcsösebb. Kár, hogy jóval drágább is.

    Gabi! Ez a málnaszósz szerintem nagyon fini, azt hiszem tesztelgetni fogom ezt az öreg balzsamecetemet más gyümölcsökhöz is.

    Bianka, sajnos már nem tudok küldeni, mert mind betoltuk. :)

    Viki, jó étvágyat az almáshoz! :) Jó kis fahéjas?

    Marisz, az én kedvencem a lencseleves túrós palacsintával, ha hazalátogatok, mindig ezt kérem anyukámtól. Ami palacsintát nem bírok megenni a leves után, azt meghagyom uzsonnára. :)

    VálaszTörlés
  6. Tegnap olvastam, nagyon éhes voltam, így nem hagytam megjegyzést, de kínzásnak éltem meg. :-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails