2010. szeptember 17., péntek

Hennamintás kékszőlős csokitorta marcipánnal - Segítsüti!!!




Nagyon kedves felkérés érkezett hozzám nem is olyan rég Nemisbékától. Én sem értem hogyan, de engem is beválogattak a Segítsüti kezdeményezés sütisütő csapatába. Úgy látszik nagyon szemfülesen kifigyelték, hogy nonstop csak sütök, ráadásul egy csemetém is van, ugyanis ez utóbbi volt a feltétele annak, hogy részt vehessek az akcióban. :)

Bevallom, nem sok mindent tudtam ezidáig a kezdeményezésről, de így utólag beleástam magam a témába és megtudtam, hogy a sütikre való licitálás segítségével már az eddigi akciók alkalmával is tekintélyes összegeket sikerült összegyűjteni, elsősorban gyermekekkel kapcsolatos adománygyűjtés céljára. Idén tavasszal már volt egy kör, amikor csaknem kétmillió (!) forintot sikerült így összeszedni. Most igencsak indirekt módon két kórház koraszülött osztályának gyűjtünk, ahol az előzetes információgyűjtés alapján tájékozódtak a szervezők, hogy pontosan mire is van szükségük, így tényleg úgy és oda megy a segítség, ahova kell. Részletesebb információkat olvashattok az akcióról ITT. Én személy szerint nagyon boldog vagyok, hogy ily módon segíthetek, mert biztos lehetek benne, hogy jó helyre kerülnek az adományok. (És extra vigyor nekem, hogy ezúttal nem csak azoknak okozok örömöt a tortáimmal, akiknek a pocakjába kerül :) )

Számomra egyértelmű volt, hogy tortát készítek és nem sütit. Nagy lelkesedéssel kezdtem neki a tervezgetésnek, aztán menet közben rájöttem, hogy amit kitaláltam, azt nem tudom két egyforma példányban legyártani, mert ugye egy kell ide bemutatásra, és egy a kedves nyertesnek frissen, amikor ő szeretné. Így hát módosítottam a torta küllemén és ezt a hennafestés jellegű csokidíszes marcipánborítású tortát találtam ki, amit talán tortadíszítésben nem annyira gyakorlott olvasóim is el tudnak készíteni.

Két vázlatot is készítettem a tetején lévő mintázathoz, ha valakit majd érdekel, és szeretné megpróbálni, szívesen feltöltöm őket a blogba. Én ugyan szabadkézzel próbáltam felvinni a mintát több-kevesebb sikerrel, de egy biztos, hogy a folyékony csokival igen nehéz szépen, szabályosan rajzolni, főleg, hogy a hideg tortán szinte azonnal megdermed. Ha valaki túl nehéznek találja ezt a típusú díszítést, akár sima pöttyözéssel, vagy csíkozással is nagyon mutatós eredményt érhet el. Egy jótanács a recepthez, hogy meglehetősen aromás szőlőfajtát válasszunk, mert én az első próbasütésnél nagyszemű csemegeszőlőt vásároltam, aminek szinte semmi íze sem volt, így a krémben sem érvényesült annyira, másodjára viszont már borszőlőt (otello) használtam, aminek sokkal intenzívebb íze volt. Amúgy nem faxniztam vele sokat, betettem a szőlőt a turmixgépbe és szőröstül-bőröstül ledaráltam, utána szűrtem és passzíroztam le. A krémhez én a tejszín mellett savójától lecsöpögtetett joghurtot használtam, ami így kevésbé lesz savanykás, viszont megőrzi friss jellegét, de a mascarpone jellegű krémsajtok is megfelelnek a célnak.
A bevonathoz a marcipánt azért is választottam, mert sima tömb marcipán könnyen beszerezhető, így bárki feldíszítheti vele a tortát egy kis húszdekás tömbbel is, ha nem akar a teljes burkolásra vállalkozni, szépen mutat úgy is, ha csak egy kört szabunk belőle a tetejére és azután dekoráljuk a csokival.

A lényeg a lényeg, hogy tessék kérem licitálni ITT! Ki a legtöbbet adja érte, viheti és amellett, hogy jót lakmározhat belőle még a koraszülött babócákon is segít, hogy mihamarabb jó húsban és egészségesen kikerülhessenek a kórházból szüleik és mindannyiunk nagy örömére. :)

Egyetlen kérésem a leendő licitálókhoz, hogy az én tortámra lehetőleg olyan valaki vessen szemet, aki Budapest belterületén át tudja venni, mert messzebbre sajnos nem tudom elszállítmányozni azt. Előre is nagyon köszönöm!

Íme hát a recept:


Kékszőlős csokitorta marcipánnal

Hozzávalók a tésztához:

15 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 teáskanál vanília kivonat
4 tojás
10 dkg finomliszt
6 dkg rétesliszt
1 evőkanál kakaópor

A krémhez:

20 dkg kék szőlő
3 evőkanál porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
2 dl lecsepegtetett joghurt vagy mascarpone krémsajt
2 dl tejszín
2 csapott evőkanál zselatin fix

A bevonathoz:

20 dkg étcsoki vagy bevonócsokoládé
0,5 dl tejszín

A díszítéshez:

marcipán
olvasztott étcsokoládé

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk és félretesszük hűlni. A tojások fehérjét 6 dkg cukorral kemény habbá verjük és szintén félretesszük. A vajat a maradék (14 dkg) cukorral és a vaníliakivonattal habosra keverjük gépi habverő segítségével. Hozzákeverjük a tojások sárgáját és a kihűlt olvasztott csokoládét. A liszteket összeszitáljuk a kakaóval és szintén a keverékhez adjuk és simára kidolgozzuk. Kézi habverőre váltunk és a tojáshabot hozzáforgatjuk. Nem kell megijedni, ha kicsit nehezen áll össze, kicsit tovább kell dolgozni vele, mint egy sima piskótánál.

Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral és a masszát belesimítjuk, tetejét egy spatula vagy kanál segítségével elegyengetjük. Előmelegített sütőben, gázsütőnél az 5-ös fokozaton előbb negyed órát, majd a 4-es fokozatra visszavéve a hőfokot tűpróbáig sütjük.

A kész piskótát egy deszkára borítva hűlni hagyjuk.

Közben elkészítjük a krémet. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a szemeket félbevágjuk és egy turmixgép segítségével ledaráljuk, majd egy szűrő segítségével átpaszírozzuk. A 20 dkg szőlőből nekem kb. 120 ml rostos szőlőlé maradt. A keményítőt két evőkanál szőlőlével elkeverjük, a maradék szőlőlevet a porcukorral felforraljuk, majd a keményítővel besűrítjük és langyosra hagyjuk hűlni.

A savójától lecsepegtetett joghurtot (vagy mascarponét) 2 evőkanál porcukorral kikeverjük, majd gépi habverővel hozzádolgozzuk a már kihűlt szőlőkrémet. A zselatin fixet hozzáadjuk és még körülbelül egy percig keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és kézi habverő segítségével a szőlős krémhez forgatjuk, majd a krémet hűtőbe tesszük.

A csokoládéganache-hoz a csokoládét és a tejszínt vízgőz fölött felolvasztjuk és félretesszük hűlni, időnként átkeverjük, míg krémes állagúvá nem válik.

A piskótát három lapba vágjuk. A krémet a hűtőből kivéve kézi habverővel átkeverjük és betöltjük vele a tortát. A langyosra hűlt csokoládéganache segítségével oldalát és tetejét bevonjuk, habkártyával átsimítjuk.

A marcipánt átgyúrjuk és porcukorral beszórt deszkán kinyújtjuk, majd a tortát beburkoljuk vele. Az oldalán kilógó részeket levágjuk, kevés kakaóporral átgyúrjuk, én az így kapott maradékból egy kis szalagot kanyarítottam az oldalára, de tetszés szerint bármilyen más dísz is készíthető belőle. A felolvasztott, majd langyosra hűtött csokoládét habzsákba vagy sütőpapírból hajtogatott ideiglenes tasakba töltjük és a marcipán tetejére mintát írókázunk vele.

42 megjegyzés:

  1. Figyu...ezt rám is hennázhatnád :D
    Gyönyörűséges! És biztos fincsi is ^_^

    VálaszTörlés
  2. Túl azon, hogy nagyon mutatós, én mint tesztalany kijelenthetem, hogy rendkívül finom is! Aki szereti a kakaós/csokis tésztákat, annak telitalálat.

    VálaszTörlés
  3. leírhatatlanul szép ez a torta. licitáltam is rá, de ledózerolt a következő licitáló :) mestermű. művészeti alkotás :))

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű tortát készítettél! A receptet végigolvasva nemcsak a külseje különleges, hanem a belseje is, biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
  5. Te...ez elképesztően szép lett! Gratula!

    VálaszTörlés
  6. Jajj, köszönöm Nektek! Annyira aranyosak vagytok! :))) Igyekeztem nagyon, hátha sok pénz összegyűlik a törpikéknek. :)
    Drukkoljatok tovább nekem is és a többieknek is!

    Araniel, köszi szépen! Hát nem tudom melyik testrészeden mutatna jól egy ilyen, de rajtam ne múljon. :D
    Köszi Verocska! Örülök, hogy ízlett! :)
    Igorka! Nagyon köszi! Ha nem is lehet a tied, vigasztaljon a tudat, hogy segítettél felsrófolni az összeget. :)
    Köszi Viki! Drukkolj nekünk!
    Köszi Cecile! Köszi Csibe! Azért a tiéteket is megkóstolnám ám! :)
    Orsi, nagyon köszömöm Neked is! :)

    VálaszTörlés
  7. Wonderful detailed decoration. Beautiful work.

    VálaszTörlés
  8. Én is tesztalany voltam! Ezúton is köszönöm. :))) A torta isteni finom!! A következő családi ünnepre tuti ilyen ízesítést kérek majd, feltéve, hogy akkor lesz szőlő.
    Drukk a minél magasabb licitért!!

    VálaszTörlés
  9. Thank you Mari! :) That's very nice of you.

    VálaszTörlés
  10. Köszike és nagyon szívesen! :))) Majd megcsinálom valami más gyümivel. Mondjuk narancs? ;)

    VálaszTörlés
  11. Reggel óta gondolkodom rajta, hogy Budapestre költözöm:)
    Sose tudnék ilyen szépen kidíszíteni egy tortát,irtó ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  12. Pixie én nagyon is értem, miért válogattak be a Segítsüti csapatába!!!
    Gratulálok hozzá, szerintem ez tényleg megtisztelő feladat!
    Amúgy valami istenien néz ki, és teljesen beindult a nyálképződésem!Már egyszer megfogadtam, hogy este 10 után már nem nézek be hozzád, mert ilyenkor mindig fel kell kutatnom a lakást egy kis édesség után!

    VálaszTörlés
  13. Köszi Vesta, nagyon kedves tőled! :) Ezt nem olyan nehéz megcsinálni szerintem, próbáltam úgy kitalálni, hogy más is el tudja készíteni. Látványos de nem bonyolult. :)

    Norono! Köszíííí! :) Szerintem is fincsi lett, próbáld ki a receptet!

    VálaszTörlés
  14. Ezen az utolsó fotón lehet egy picikét látni, hogy milyen jópofa hupilila színe lett a krémnek a szőlőtől - én teljesen azt hittem, hogy ételfesték, nem is gondoltam volna, hogy természetes anyagokból elő lehet állítani egy ennyire "rajzfilmszerű" árnyalatot. Szerintem ez még jobban feldobja a tortát, egy plusz meglepetés, amikor felvágja az ember. Nincs esetleg olyan fényképed, amin jobban látszik?

    VálaszTörlés
  15. Van, csak azon "szőrös" lett a szelet széle és hülyén néz ki a fotón, ezért nem tettem fel. :) De tényleg vicces színe volt. Viszont a másik próbasütésnél másfajta szőlőt használtam és attól meg rózsaszínes lett, szóval a szőlőfajtán múlik.

    VálaszTörlés
  16. Gyönyörű szép ez a torta!!! :)

    VálaszTörlés
  17. hát ez gyönyörű :O Nem szeretem a marcipánt, de ezt befalnám szerintem hamar:D

    VálaszTörlés
  18. Véget ért az árverés és valami hihetetlen, 46000 ft.-os árat sikerült elérned Pixie!
    Gratulálok hozzá!Ez egy hihetetlen összeg és a legjobb helyre megy!

    VálaszTörlés
  19. Köszi Ildinyó! :)))

    Köszönöm Dög, nagyon kedves vagy. :) Én sem vagyok oda a marcipánért, túl édes nekem, de ezzel a kis könnyű krémmel, azt hiszem sikerült ellensúlyozni.

    Köszönöm Norono, én is nagyon elégedett vagyok vele! :) A végösszeggel meg aztán végképp!!!

    VálaszTörlés
  20. Jó ideje nem jártam már nálad, gyönyörűek, amiket azóta csináltál. Ez a mostani is csodaszép. :))

    VálaszTörlés
  21. Pixie!
    Csak gratulálni tudok, és megint ámulni-bámulni! Csodás tortát készítettél, de a cél maga még nemesebb!
    Nagyon szép összeget sikerült elnyerni a piciknek, és ez a legfontosabb.

    (ezt nem bírtam megállni írás nélkül, pedig elvileg el vagyok tiltva a gépeléstől ;))
    cuppantalak!

    VálaszTörlés
  22. Köszi Drága! :) Miattam igazán nem kellett volna feláldoznod magad! De így van, én is nagyon boldog vagyok az eredmény miatt, illetve azért, hogy én is hozzájárulhattam. :)

    VálaszTörlés
  23. Szia Pixie!Gyönyörű ez a torta,úgyhogy fogtam magam és megpróbálkoztam vele,de a piskóta valamiért teljesen szétmállott,illetve a teteje betöredezett.Mi lehet ennek az oka?

    VálaszTörlés
  24. Kedves Sütitündér! Nem tudom mi lehet a gond, én már többször megcsináltam sosem volt ilyen gond. Omlós a tészta, az tény, de nem málhat szét semmiképpen. Nem helyettesítetted mással esetleg a hozzávalókat? Mondjuk margarinnal a vajat, másféle csokit, ilyesmi?
    Ezt a tortát két vigaszágasnak is elkészítettem a nyertesen kívül, egyikőjük sem panaszkodott. :)

    VálaszTörlés
  25. Hát az tény,hogy margarint tettem bele.De mindig margarint használok mindenhez.Lehet ez a gond?A csoki pedig Szerencsi étcsoki,tehát jófajta.
    Arra is gondoltam,hogy a hőfokot nem találtam el.Az 5-ös fokozat kb.hány fok?

    VálaszTörlés
  26. A margarin lehet probléma, meg az is, ha nem teszel bele réteslisztet, csak simát. Sajnos sok olyan liszt kapható, aminek alacsony a sikértartalma és emiatt nagyon rossz a minősége, az is elronthatja a kényesebb tésztaféléket. Én a Gutai lisztet használom, amin a napocska van, eddig jól bevált. A rétesliszt javít sokat bármilyen liszt minőségén, ezért is ajánlom. Az 5-ös fokozat azt hiszem kb. 200 foknak felel meg más sütőknél, nekem gázsütőm van, de amit sima piskótánál használni szoktál, az ennél is jó lesz. Remélem legközelebb jobban sikerül. Ha nagyon aggódsz, hogy nem tudod jól felvágni, ki lehet sütni laponként is.

    VálaszTörlés
  27. Igen,a laponkénti sütés már nekem is megfordult a fejemben.
    Köszi a tippeket,megfogadom. :)

    VálaszTörlés
  28. No,akkor most indulok és megpróbálom újra, drukkolj :)

    VálaszTörlés
  29. Okés! :) De most már én is nagyon izgulok.... Feltétlen mesélj majd, hogy mi sült ki belőle!

    VálaszTörlés
  30. Jójó...muszáj sikerülnie,mert holnap 130ember fogja látni és jó esetben eszik is belőle,akinek jut :)

    VálaszTörlés
  31. Úristen! 130??? Csak nem lagzi lesz? Ha nagyon biztosra akarsz menni, sütheted laponként is. Drukkolok!!!

    VálaszTörlés
  32. Laponként sütöm. :) Kórusban énekelek és holnap lesz a nyári nagykoncertünk zenekarral, szólistákkal és egy vendégkórussal és utána lesz egy eszem-iszom és mindenki bevállalt valamit, én két sütit. Az egyik ez a torta, a másik a kandírozott narancshéjas túrókrémmel töltött mandularoló lesz. Szerettem volna valami látványosat és finomat. Remélem, nem törik bele a habverőm :)

    VálaszTörlés
  33. Na állítom, most már jobban izgulok nálad is! :) Azért lesz vele melód rendesen! Éjszaka is ezt csinálod? ;) Jó munkát, drukkolok nagyon!

    VálaszTörlés
  34. No,a torta kiváló lett.Laponként sütöttem,dupla tésztát csináltam a bizti kedvéért és jól csináltam,mert két lapom széttöredezett.A krémből is dupla lett és nem három szintesre csináltam,hanem négyre.Marcipánfedés is sikerült,bár azon van még mit gyakorolni,illetve a tetejére hangverseny utáni zaba lévén violinkulcsot és hangjegyeket varázsoltam.Azt hiszem,eléggé ízlett a népnek.Konkrétan letettem az asztalra,mire fél perc múlva odanéztem,már csak egy morzsakupacot találtam. :) A mandularolót is ették,mint akiket napok óta éheztetnek.Egyet sikerült belőle ennem és többen mondták,hogy mire odakerültek,már nem volt. :) Akiknek meg jutott vagy egyikből vagy másikból,nagyon dicsérték. :) Tehát megérte a fáradtságot.

    VálaszTörlés
  35. És persze nagyon köszönöm a jó tanácsokat :)

    VálaszTörlés
  36. Hát ez szuper! Nagyon örülök! :))) Izgultam ám rendesen helyetted is! Most nagyon megkönnyebbültem. :) Ha bármi van, írj nyugodtan e-mailben is akár ( jepatojtavan@gmail.com), segítek ha tudok. És köszi a beszámolót!

    VálaszTörlés
  37. Szia! Engem nagyon érdekelne a sablon. Esetleg meg van még? vagy tudsz abban segíteni, hogy miből és hogyan készíthetnék magamnak sablont?
    köszönöm
    ÜdvAndi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andi!
      Szabadkézzel rajzoltam elő egy sima papírra a mintát, így sajnos ebben nem tudok segíteni. Ha Neked úgy könnyebb, érdemes esetleg egy sütőpapírra előrajzolni és a marcipánra azon keresztül átkarcolni sorvezetőnek.
      Üdv,
      Pixie

      Törlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails