Álljon ez a bejegyzésem intő például azoknak, akik macaront készülnek sütni, de még nem szánták el magukat, valamint fel vannak készülve a legrosszabbra. :)
Első két próbálkozásomat mutatom itt most meg, ami nagyon fincsik lettek ugyan, de nagyon távol állnak a macaronoknál előírt külalaktól.
Hosszasan tanulmányoztam a témát, gondoltam megvárom ezzel is, hogy kimenjen a divatból, de csak nem akar úgy látom, éveket meg nem várhatok ugyebár. Nézegettem a profik leírásait, a külföldi oldalaktól a macaronprofi Piszkéig és Reni gasztroblogjáig. :) Utóbbiaknál nagyon részletes leírásokat találtam és annyira szépek a sütikéik, hogy gondoltam, valamit biztos nagyon tudnak.
Minden előkészületet elvégeztem, még túl is biztosítottam magam azzal, hogy többszörösen átszitáltam a mandulalisztet és a porcukrot, de a kis rohadékoknak így sem akart talpuk nőni!!! grrrr..... Szép kis pufókok lettek, talpacska meg sehol!
Tudom, hogy a magas páratartalom nem kedvez nekik, meg a hőfokot is el kell találni, de a lakótelepi távfűtéses konyhákra minden jellemző, csak a magas páratartalom nem, pláne, hogy nem főzök sütés mellett szinte sose. A hőfokkal lehet talán a baj, merthogy gázsütőm van, arról meg azt olvastam, hogy a legkisebb fokozat is minimum 160 fok, szóval lehet, hogy még gyengédebben kéne őket szárogatni.
Na mindegy, valamikor biztosan újra nekifutok, addig is megmutatom milyen az, amilyet nekem sikerült legyártani.
Találtam közben egy cikket a magyar macaron lelőhelyekről a Dining Guide-on, így némileg megnyugodtam, mert az illusztrációnak szánt utolsó pár képen hasonlóan satnya talpacskával ellátott macaronokat láttam, ezért úgy döntöttem, hogy ha ők vállalják, akkor én is! :D
Dupla kávés macaron
Az elsőnél a Reninél talált receptet használtam, ahol 55 gramm tojásfehérje az alap, gondoltam kicsiben kezdem. Ezek itt dupla kávés macaronok, azaz nescafét tettem a tésztába, hozzá csokiganache-t készítettem 64%-os kakaótartalmú csokiból és kávéval tettem még ütősebbé.
Egy éjszakás pihentetés után csodásan összeértek az ízek, tényleg egész jó lett ahhoz képest, hogy csak egy habcsók. :)
Epres csokis macaronok rózsaszínben
A második próbánál céklaporral színeztem a tésztát, itt már a Piszkénél talált receptet használtam és csak egy villahegynyit tettem a céklaporból, hogy inkább barackszínűek legyenek, mint rószaszínek. A krém egy epres, fehér csokis ganache. Itt már nem lettek olyan finom puhák a sütikék belül másnapra se, valószínűleg azért, mert túl sűrűre csináltam a krémet és nem tudott felszívódni, ha megvan a tökéletes arány, jövök a recepttel, mert amúgy a krém nagyon finom volt.
Egy szó, mint száz, nem adjuk fel, lesznek itt még talpak, csak győzzétek kivárni! :D
Nekem tetszenek:)
VálaszTörlésSzerintem nagyon klasszak lettek:-)))
VálaszTörlésSemmi baj nincs a talpakkal. Igazából a túl magas talp meg azt a hibát rejtheti, hogy belül nagy üreg van a macaronokon belül, mert csak a külső "kérget" fújja fel a sütés közben a gőz. Szóval inkább legyen kisebb,mint nagyon üreges. Azért is jobb alacsonyabb hőfokkal is próbálkozni, ne nőjön hirtelen túl magasra.
VálaszTörlésA krémekkel pedig az a helyzet, hogy az aranyszabályok szerint a vajas alapúaknak 3 (!) nap, a ganache-oknak legalább 1, a vizesebb ( pl. mascarpone, lekvár) pár óra kell ahhoz, hogy átjárják a süti teljes szerkezetét. De ettem a hűtőben felejtett étcsoki-ganache krémmel töltött macaront egy hetesen, és mit mondjak, sokkal jobb volt mint frissebben.
Családi tűzhely, örülök és köszi! :)
VálaszTörlésKöszi Gesztenye! Pedig Te is tudod hogy kéne kinézniük. :)
Piszke! Nagyon köszi a tanácsadást! :) Akkor legközelebb inkább várok többet a pihentetéssel. Érdekes, hogy az étcsokis ganache-al töltött tök jól átpuhította, a fehércsokis viszont nem, bár azt más krémeknél is észrevettem, hogy a fehér másképp viselkedik nedvességmegkötés szempontjából.
Sajnos ennél alacsonyabb hőfokot nem tudok a gázsütőmnél produkálni. Gondolod, hogy esetleg kitámaszthatnám a sütő ajtaját?
Mégegyszer nagyon köszi!
WOW!
VálaszTörlésTE ilyet is tudsz, ráadásul így elsőre???!!! Elképesztő! :)
Nekem nagyon tetszenek a macaronjaid, szívesen megkóstolnám.
Nem értem, mi a baj ezekkel? Gyönyörűek! A másik bejegyzésednél eltűnt a kommentem...Pedig az a láda..sokáig ámultam és bámultam..!!:DDD
VálaszTörlésAmi! Már mondtam, hogy ha kitalálod, hogy lehet kaját postázni, máris küldök! :))) De ne dícsérjed légyszi, mert ezek tényleg rondák, nézdd meg a szakértőkét, hogy milyennek kéne lennie! :)
VálaszTörlésRitmus, drága! Ne haragudj, én voltam a béna, biztos félrenyomtam valamit és nem tettem közzé, máris pótoltam az elmaradást! És nagyon köszi! :)))
A sütővel érdemes próbálkozni, mondjuk egy fakanálnyelével kitámasztani. Kérdés, hogy az ajtóhoz közelebb lévők nem sínylik-e meg..Akkor kihagyni egy sort a tepsiben..
VálaszTörlésVagy sütés előtt jól kisellőztetni a sütőt..
Vagy amikor betetted őket, beteszel egy nagyobb, vastag hússütő tepsit alulra, esetleg egy cserepet. Így az lefog a hőből.
Szóval elég sokat kell kísérletezni, én is rengeteget változtattam az első adagokhoz képest, főképp a macerát csökkentettem le a sütéssel, de a villanysütőben ezt a hőfokcsökkentéssel meg lehetett nagyrészt oldani
Piszke, köszi szépen a hasznos technikai infókat! A harmadik próbálkozásom alkalmával a hőszabályozással fogok bajlódni már látom. :)
VálaszTörlésÉn csak pislogok.. ezek rosszak??? nem sikerültek??? na, majd nézd meg az enyémeket! :DDDD háháhá!!!
VálaszTörlésDe jó, hogy ilyen sok tanácsot kaptál Piszkétől! az ő macaronjai újságba illőek! de Pixie! te sem panaszkodhatsz!!!