2011. február 23., szerda

Mandulás sütibon amarettókrémmel és csokitalpacskával



Na, megjöttem beígért második "sütibon" recepttel. Mégegyszer elnézést kérek az idétlen elnevezésért, azóta sem jutott eszembe jobb. :)
A csokis sütibon akáciamaggal és vajkaramellával elnevezésű első gyártmányom tésztájához nagyon hasonlót készítettem itt is, csak darált mandulára és zabpehelylisztre cseréltem ki a sima lisztet, így jóval ropogósabb lett. Az amarettós krém a kis üregekben a decemberi amarettós-marcipános praliném krémje tulajdonképpen. Végezetül egy 64%-os kakaótartalmú csokitalpacskával láttam el, hogy még bonbonosabb hatása legyen. :)
Hozzávalók egy 24 db-os mini savarinformához:
a tésztához:
1 nagy tojás
4 dkg étcsoki
5 dkg vaj
5 dkg cukor
3 dkg finomra darált mandula
1 evőkanál zabpehelyliszt
a krémhez:
5 dkg fehércsoki
3 dkg marcipán
3 teáskanál mandulalikőr (amaretto)
a talpacskákhoz:
5 dkg jó minőségű étcsoki (nálam Belcolade 64%-os)
A tojás fehérjét felverjük keményre a cukor felével és félretesszük. A csokit felolvasztjuk és félretesszük hűlni. A vajat kikeverjük a cukor másik felével, majd hozzádolgozzuk a tojás sárgáját és a kihűlt csokit. A finomra darált mandulát és a zabpehelylisztet hozzákeverjük a csokis keverékhez. Végül kis kézi habverővel beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is, míg sima masszát nem kapunk. A szilikonformát úgy töltjük meg, hogy a kis rekeszekbe egy teáskanálnyit adagolunk a tésztából, és a formát finoman az asztalhoz csapkodjuk, hogy jól kitöltse a tészta a rekeszeket. A sütőt előmelegítjük és közepes fokozaton (gázsütő 5-ös) tűpróbáig sütjük körülbelü 10-15 perc alatt. Ha kihűlt, kifordítjuk a sütiket a formából és egy tálcára sorakoztatjuk őket.
A krémhez gőz fölött felolvasztjuk a fehércsokit és a nagyobbik lyukú reszelővel lereszelt marcipánt. Ahogy mindkettő feloldódott, kanalanként kevergetve hozzáadjuk a mandulalikőrt, míg homogén elegyet nem alkotnak. Ha túl sűrű lenne, további likőrrel vagy tejszínnel lazíthatjuk.
A krémmel megtöltjük a tészta kis üregeit, majd a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
A csokitalpacskákhoz a csokit felolvasztjuk, a sütikék alját finoman belemártjuk, majd az edény szélén egyszerűen lehúzzuk és tapadásmentes sütőpapírra állítjuk a sütikéket. Így az aljuk egyenletesen lapos lesz, kihűlés után egyszerűen csak le kell választani a sütőpapírról.

7 megjegyzés:

  1. Húúú, ez nagyon szuper! A csokitalp meg egyenesen zseniális!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom volt! Szerencsésnek érzem magam, hogy megkóstolhattam! :))

    VálaszTörlés
  3. A sütibon szerintem tökéletes kifejezés! Le kéne védetni :)

    És nagyon remélem, hogy ebből a szériából már én is kapok ;)))))

    puszka

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom volt! Szerencsésnek érzem magam, hogy megkóstolhattam! :))

    VálaszTörlés
  5. Szia Pixie!
    A fondantos ötleted a maszknál feltétlenül kipróbálásra fog kerülni! A mini tortáid nagyon tetszenek! Eredeti ötlet...Te találtad ki?

    VálaszTörlés
  6. Köszi Mézeskalács! Remélem Te is kipróbálod kicsit nagyobban. ;)

    Köszi Dia! Tényleg ízlett? De jó! :)

    Ami! Hát egy védjegyoltalom költségeit talán nem áldoznám rá, de örülök, hogy Neked tetszik. :) Legalább ha valaki lekoppintja, mi tudni fogjuk, hogy engem olvasott. :D

    Sándor! Nagyon örülök, kiváncsi leszek az eredményre! Hát nem olyan eredeti öltet szerintem a minitorta, vannak ilyenek, meg adja is magát a dolog, de köszi. :)

    VálaszTörlés
  7. De jóóó, isteni finom volt, ez volt a kedvencem:-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails