2011. február 7., hétfő

Sajttorta vadhibiszkusz virággal



Valentin napi előzetesnek is ajánlhatnám ezt a sütés nélkül készíthető egyszerű kis sajttortát, mert olyan kis elegánssá teszi ez a szép és ehető hibiszkusz virág, hogy ünneplős desszertnek is beválhat.

Pasiknak különösen ajánlom (már ha olvasnak engem egyáltalán pasik...), mivel nem kell hozzá nagy konyhai tapasztalat, viszont a lányok, asszonyok garantáltan elalélnak a látványtól. :)))

A hibiszkusz virág szirupban eltett üveges változatához még az év végén jutottam hozzá, így a szilveszteri pezsgőben debütálhatott. Abból kifolyólag kaptam ajándékul, hogy korábban sokat kísérletezgettem a szárított hibiszkusz virággal, többek közt EZT a finom, desszertekhez használható szirupot készítettem belőle. Gyanítom, hogy ez a hibiszkusz nem ugyanaz, mint amit nálunk kapni szárított formában, de az ízük nagyon hasonló. A magyar forgalmazó oldalán azt írják ITT, hogy Ausztrália északi, sivatagos vidékén terem, úgyhogy biztosan nem ugyanaz. :)
A virág formája nagyon szép, bár bizonyos szögből nézve lehet, hogy inkább űrlénynek nézném. :D
A szirupban eltéve a szirmok megszívják magukat és akár egy gyümölcsöt, meg lehet őket enni. A vadhibiscus.hu oldalon egy csomó érdekes receptet láttam és nem csak desszertekhez, hanem főételekhez is használható.


Szilveszterkor a pezsgőspohár aljába tettük egy löttyintésnyi szirup kíséretében, majd ráöntöttük a száraz pezsgőt. Nemcsak impozáns látvány, hanem finom is, kár, hogy nem sikerült róla jó fotót csinálnom.
Szóval, ha valakinek megtetszett, még nem késő beszerezni. ;)



A sajttorta alapreceptjét az üvegen található címkéről lestem le, de szokás szerint átalakítottam a saját ízlésemre és kicsit megcsereberéltem a hozzávalókat, a szirup és a virág maradt az eredeti. A kekszes alaphoz a Győri Édes zabpelyhes kekszét (Zabfalatok) használtam és krémsajt helyett a Spar saját logós nagyon olcsó friss sajt elnevezésű natur sajtkrémjét (Budget), ami nagyon natúr, de egy icipicit sózva van, ezért kiegészítettem lecsepegtetett joghurttal, így nagyon friss kellemes ízt kaptam. Ezzel az ötlettel megspóroltam a drága mascarpone vagy Philadelphia árát, ha már a hibiszkuszvirág úgysem túl olcsó. Két személyre készítettem desszertgyűrűben, ha már olyanom is van. :)



Mini sajttorták vad hibiszkusz virággal


Hozzávalók:

a kekszalaphoz:

4 db zabpelyhes keksz

4 dkg vaj


a sajtkrémhez:

10 dkg friss sajt (natur sajtkrém) vagy krémsajt

1 dl lecsepegtetett joghurt

2 evőkanál porcukor

2 dkg vaj

fél kávéskanál vaníliapaszta (vagy vaníliakivonat)

fél citrom reszelt héja

2 fej hibiszkuszvirág + szirup

A vajat felolvasztottam, a kekszeket ledaráltam, az egészet összekevertem, majd a desszertgyűrűk aljába kétfelé osztottam és a gyűrűkhöz tartozó segédeszközzel lenyomogattam simára. A gyűrűket betettem a hűtőbe, míg elkészítettem a sajtkrémet.

A mixerbe tettem a sajtkrémet, a sűrű lecsepegetett joghurtot, a porcukrot, a vajat, a vaníliapasztát és a citromhéjat. Simára dolgoztam és egy teáskanálnyi zselatin fix porral még fél percig pörgettem.

A krémet evőkanállal felváltva adagolva egyformán elosztottam a kekszlapok tetején és kicsit megrázogattam a tányért, hogy egyenletesen elsimuljon a krém. Egy órácskára a hűtőbe állítottam, ezalatt szépen összedermedt.

Tálalás előtt a desszertgyűrűkben vékony pengéjű késsel meglazítottam körben a tortácskákat, óvatosan leemeltem a gyűrűket és egy-egy hibiszkusz virágot tettem mindegyik tetejére, majd a szirupjával kicsit meglocsoltam. A szirupot csak ekkor tegyük rá, különben a krém beszívja magába egy idő után és akkor már nem olyan szép látvány.

14 megjegyzés:

  1. Pixie!
    Fantasztikus lett!
    Hol lehet ilyen virágot venni?:-))

    VálaszTörlés
  2. Köszi Gesztenye! :)
    Mennyire igazad van, elfelejtettem belinkelni! Na mindjárt pótlom. Ezt is az Újvilági Ízek boltban vették nekem, rögtön megkeresem és kiegészítem a szöveget...

    VálaszTörlés
  3. Imádom a hibiszkusz teát, virágról eddig csak álmodoztam, köszi a tippet:)

    VálaszTörlés
  4. Ezt én is elfogadnám Valentin napra, de csak úgy is..:DDD

    VálaszTörlés
  5. Húúúúúúúú, meg hááááááááá.
    Ez a hibiszkusos cucc, meg sem merném enni:)

    VálaszTörlés
  6. Először is: pasik is olvasnak, például én.
    Másodszor, nem tudom mi az a vad hibiszkusz. Nekünk van egy hatalmas hibiszkuszunk (most a télikertben, nyáron kint a kertben), de annak a virága nem hasonlít erre.
    Amikor Thajföldön, Koreában jártam, ott ettem sült virágokat, lehet, hogy kipróbálom hibiszkusszal is, talán túlélem.

    VálaszTörlés
  7. Családi tűzhely! Nincs mit. :)

    Ritmus! Én is spórolok vele, gondolhatod. :D

    Juci, nem olyan félelmetes ám! :)))

    Hobbychef! Nagyon köszönöm, ezt jó tudni! :) Mármint, hogy pasik is olvasnak. :D
    Ez biztosan nem az a hibiszkusz, bár a nemesített fajta szerintem is nagyon szép. Azt olvastam, hogy Ausztrália sivatagos vidékein nő. Azért szerintem inkább ne kóstold meg az otthonit! :)

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűűűűű!!! Nem csöngethetne be ezzel hozzám mondjuk Keanu Reeves? Ha jól tudom, valahol errefelé lebzsel. :)

    VálaszTörlés
  9. Pixie! hogy te miket ki nem találsz!
    szuper!
    és a fotók is nagyon jók lettek!
    ezt a receptet én is kipróbálnám!

    VálaszTörlés
  10. Köszi Salsa! :))) Hát nem tudom merre lebzsel, de a tíz évvel ezelőtti önmagát én sem kergetném sodrófával. Most már lehet, hogy inkább megkínálnám egy kis szemránckrémmel. :D

    Kricky! Köszike! :)
    Szerintem is egész jók lettek a fotók, kár, hogy nem értek hozzá hogy lehet azt megcsinálni, hogy ne tükröződjőn a fény a tányérban. Küldhetnél egy fotós szakértőt. :D

    VálaszTörlés
  11. Fú de guszta. Imádom a sajttortát *_*

    VálaszTörlés
  12. Gyönyörű, szemet kényeztető látványt nyújt ez a minitorta! Big lájk!

    VálaszTörlés
  13. Óóó, csak most láttam nálad ezt a receptet! A sajttorta meg a vadhibiszkusz tuti lehet együtt! Bár mikor mi legutóbb kipróbáltuk nem volt a virágnak akkora sikere-kicsit olyan gumis, nem? :D

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails