2011. augusztus 3., szerda

Likőrös-meggyes csokitorta




Máris itt vagyok a múlt héten beígért recepttel.
Ajándékba készült a torta már egy kicsit régebben, úgy jó egy-két hónappal ezelőtt, még a meggyszezon kellős közepén, csak most jutottam el odáig, hogy meséljek róla. Meg is mutatom milyen volt nagykorában, de csak a karonülős változaton tudom illusztrálni milyen is megvágva. :) Általában mindig csinálok magunknak is egy ilyen apró desszertgyűrűs változatot, ha valami újjal próbálkozom, hogy tesztelhessem milyen akkor, amikor már jól összeértek az ízek.

Ennél a változatnál nem használtam semmilyen kötőanyagot, így nem is lehet olyan szépen szeletelni, viszont jól átveszi legalább a piskóta is a krémet, ezért garantáltan nem lesz száraz érzete a dolognak. Egy, de minimum fél napos előkészületeket igényel, így nem tartozik a leggyorsabban elkészíthető sütijeim közé, de megéri a fáradozást, mert így lesz az igazi.
Hogy ne legyen túl egyszerű a feladat, házilag készítettem hozzá friss csokilikőrt, de ez egy annyira laza kis cucc, hogy biztosan nem marad belőle. Egyszerűen, mintha forró csokit készítenék állítottam össze a krém-alapot, majd vodkát használtam hozzá, nem tiszta szeszt, így nem kell érlelni meg semmi, azonnal fogyasztható, ha mégis úgy döntenénk, hogy inkább megisszuk. :)
Valójában a meggyek beáztatásához szükséges, amik a krém között bújnak meg, ezért is kell fél-egy nap ahhoz, hogy a gyümölcs jól megszívja magát az alkohollal.
A tejföl a tésztát igazán porhanyóssá teszi, azonban nem érdemes a magasabb zsírtartalmú változatot használni, mivel olaj is van a tésztában, bőven elég a 1,5%-os is.

Szóval nem egy kalóriaszegény darab, lássuk be, de nem is minden nap eszik az ember ünnepi tortát. :)

Csokilikőrös-meggyes csokitorta

Hozzávalók (egy 22 cm-es átmérőjű, kapcsos tortaformához):
A likőrhöz:
1,5 dl tejszín
5 dkg étcsokoládé
1 evőkanál cukor
egy csipet fahéj
0,5 dl vodka


A piskótához:
25 dkg finomliszt
5 dkg rétesliszt
3 dkg jó minőségű kakaópor
1 csipet só
1 evőkanál foszfátmentes sütőpor (vagy egy csomag sima)
3 nagy tojás
25 dkg cukor
1 dl olaj
1 dl tej
1 dl tejföl


a krémhez:
3 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál jó minőségű kakaópor
4 dl tej
2 csapott evőkanál barna nádcukor
8 dkg étcsokoládé
1 csipet só
2 dl habtejszín
2 evőkanál meggylé

A bevonathoz:
15 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
1 teáskanál vaj
1 kávéskanál méz


+ kb. 20 dkg kimagozott meggy (vagy ugyanennyi fagyasztott)

A likőrhöz felmelegítjük a tejszínt a cukorral, majd felolvasztjuk benne a csokit és belekeverjük a fahéjat. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a vodkát és hűtőbe tesszük.
A meggyet megmossuk, kimagozzuk és leöntjük annyi likőrrel, hogy ellepje. Ha fagyasztott meggyet használtunk, olvasszuk ki, a levét tegyük félre a krémhez, majd a meggyet áztassuk a likőrbe. Fél napot, vagy egy éjszakát hagyjuk a likőrben ázni, hogy aztán felhasználhassuk a töltelékhez.
A piskótához keverjük össze a száraz hozzávalókat és tegyük félre. A tojásokat válasszuk szét és verjük kemény habbá a fehérjét 5 dkg kristálycukorral. A tojások sárgáját a maradék cukorral keverjük fehéredésig. Adagoljuk hozzá a tejet, majd az olajat.
Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztes keveréket és jól dolgozzuk ki elektromos habverővel. A masszához keverjük hozzá a tejfölt, majd kézi habverővel forgassuk bele a tojáshabot is.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában, közepes fokozaton (gázsütő 5-ös) tűpróbáig sütjük.
Míg a piskóta sül, készíthetjük a krémet. A keményítőt összekeverjük a kakaóval és a barna nádcukorral. Kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és az egészet sűrű krémmé főzzük. Még forrón hozzáadjuk a csokit és az edényt hideg vízbe állítva addig kevergetjük, míg langyosra nem hűl a krém. Ekkor hozzáadjuk a meggylét és a hűtőbe tesszük.
Ha a krém már egészen hidegre hűlt, elektromos habverővel újra simára dolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük és a krémbe keverjük, míg egyneművé nem válik.
Ha így gazdálkodtunk az időnkkel, a piskóta éppen kihűlt, így máris négy lapba vághatjuk. Krémmel betöltjük a piskótát úgy, hogy rétegenként a krémbe rendezzük a likőrbe áztatott meggyet is. Tortagyűrűvel körbefogjuk a tortát és hűtőbe tesszük dermedni körülbelül 2 órára.
A bevonathoz a tejszínt felforrósítjuk és ráöntjük a csokira, hozzáadjuk a vajat és a mézet, majd addig kevergetjük, míg az utolsó csokidarabka is egészen fel nem olvad. Ekkor kétharmad részét ráöntjük a torta tetejére, gyors mozdulatokkal elsimítjuk, majd az oldalán is ügyesen körbekenjük. A tortát hűtőbe tesszük. A maradék ganache-t kis időre hűtőbe tesszük, hogy picit összesűrűsödjön. Ki is habosíthatjuk, ekkor egy kicsit világosabb lesz a színe, ha sötéten szeretnénk hagyni, csak habzsákba töltjük, majd tetszés szerint dekoráljuk vele a tortát.
Ha friss meggyet használtunk, néhány szép szemmel díszíthetjük még a tetejét.

13 megjegyzés:

  1. Jajj de nagyon szépségesek ezek a fotók! :) És milyen fincsi lehet ez a desszert! Nyami! :)

    Képzeld, megbuheráltam a gépem és úgy néz ki ezentúl fogok tudni kommentelni a blogodba! :) Hurráááá! :)

    VálaszTörlés
  2. Likőr, meggy, csokoládé, jöhet, jöhet!!

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikus lett! Nem vagyok túl jó tortasütésben, de ez annyira istenien hangzik,hogy egyszerűen muszáj lesz megsütnöm!!! Pár hét múlva megyünk egyszerre két szülinapost is köszönteni, arra elkészítem, még van fagyasztott meggyem, hurrá! :))

    Egy kérdés: mekkora átmérőjű tortaformát használtál?

    VálaszTörlés
  4. Ezek a képek...hmmm nagyon ínycsiklandó édesség lehetett:-)
    Köszi a receptet hozzá,ezt elfogom készíteni én is:-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ott van ez a torta! A likőr, a meggy, a csoki, tökéletes!!! És ki nézi a kalóriákat, amikor ilyen finomságot ehet... én tutira nem :DDD

    VálaszTörlés
  6. Régóta ámulom - bámulom a gyönyörű alkotásaidat. :)))
    Csodás recept. El is mentem különleges alkalmakra, ha nem bánod. Köszi. :)))

    VálaszTörlés
  7. Örülök Nudleee és nagyon köszi! :)))

    Anazar! Nyithatod az ablakot! :D

    Köszi Barbette! Nekem is bejött. :)

    Szemirámisz! Örülök, hogy tetszik, remélem Neked is ízleni fog! :) 22 cm-es normál tortaformában készítettem. Ha kellenek trükkök, hogy szép magas legyen a piskóta, dobj egy e-mailt nyugodtan. Én simán 4 lapba tudtam vágni.

    Adryenn, feltétlen mesélj, hogy sikerült! És köszi! :)

    Ami, én nézem, de remélem aki kapta, az nem akadt ki túlságosan! :)))

    Kedves Petra! Köszönöm szépen! :) Vidd csak nyugodtan, remélem ízleni fog! És gyere máskor is!

    VálaszTörlés
  8. Hát, mit ne mondjak, sokért nem adnám, ha a fotómodellbe belevájhatnám azt a villát :-)))

    VálaszTörlés
  9. Looks scrumptious...I would love to taste it. Have a great weekend ;)

    VálaszTörlés
  10. Nekem ezek a kicsikéid tetszenek mindig legjobban :)

    VálaszTörlés
  11. Viszem a receptet, ez mennyei lehet! Van még rumos meggyem anyutól, lehet, hogy én azzal készítem el.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails