Villantós szilveszteri desszertnek is beválik, pedig borzasztó egyszerű elkészíteni. Olyannyira, hogy egy gyerek is elboldogulna vele, hiába a bonyolultnak hangzó francia elnevezés erre a gőzölt pudingra, vagyis vehetjük egy kalap alá nyugodtan a muffinokkal. :) Egyedül a szakácsfáklya, mint kellék hasznos, ha van otthon (na ezt már ne adjuk a gyerek kezébe!), bár állítólag grill alatt is rá lehet karamellizálni azt a pötty cukrot, amit beroppanthatunk a tetején, de erről nem tudok nyilatkozni, mert még nem próbáltam.
Most egy narancsos-fehér csokis verziót mutatok ebből, amit az ünnepek alatt kotyvasztottam.
A krémet a narancsvirágvíz dobja fel és teszi selymesebbé, a narancs pedig kifilézve, vékony kis gerezdekben lapul meg a krém alján, bár számítsunk rá, hogy egyes darabok a súlytalanság állapotába keveredve repkednek majd a felszín felé. :)
Én a karamellizáláshoz barna nádcukrot használtam, de elvileg a sima kristálycukor is megteszi, ha csak az van otthon.
Fehér csokis, narancsos créme brulée
Hozzávalók 3 db közepes méretű szufléformához:
2 dl tejszín
4 dkg fehér csoki
2 tojás sárgája
1,5 evőkanál porcukor
1 teáskanál narancsvirágvíz
1 kisebb narancs
3 csapott kávéskanál barna nádcukor
A tejszínt felforrósítjuk és felolvasztjuk benne a fehér csokit. Nem kell forralni, ha feloldódott benne a csoki, le is húzhatjuk a tűzről.
A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral és a narancsvirágvízzel. Ennyi idő alatt épp annyit hűl a csokis tejszínünk, hogy folyamatos kevergetés mellett apránként, óvatosan hozzáadagolhatjuk a tojásos masszához. Én ehhez a művelethez kis kézi habverőt használok.
A narancsot kifilézzük, azaz hártyájuktól megfosztott gerezdekre bontjuk. Ehhez nem szükséges a narancsot megpucolni, én egyszerűen, mint az ananásznál, éles pengéjű késsel levágom a héját a fehér résszel együtt, majd gerezdenként kimetszem a gyümölcshúst. A kis gerezdeket legyező alakban elrendezem a formák alján, majd feltöltöm a tejszínes folyadékkal.
Egy kisebb tepsibe helyezem őket, majd körülbelül a peremük aljáig feltöltöm a tepsit vízzel. 200 fokon kb. fél órát sütöm. Akkor jó a krém, ha ujjbegyünkkel megpaskolva érezzük, hogy már a teteje megsült, de még belül rezegősen rugalmas.
Kivesszük a sütőből, a forró vizet leöntjük róla és hagyjuk a formában kihűlni. Ezután a hűtőbe helyezzük a formákat 2-3 órára, de akár tovább is maradhatnak.
Tálalás előtt formánként egy csapott kávéskanál barna nádcukorral megszórjuk és kis kézi fáklya segítségével rápirítjuk a cukrot. Nekem cukorból ez a mennyiség vált be a tetején, se túl kevés, se túl sok.
Jó étvágyat! :)
Hú basszus... Ez mennyei finom lehetett!!!
VálaszTörlésSzabályos pavlovi reflexet produkálok :-)
Csatlakozom! A reflex már nálam is itt van! Megint nagyot alkottál. :)
VálaszTörlésBoldog Új Évet kívánok!
Nagyon szeretem a fehér csokit! :) Ütős lehet! :)
VálaszTörlésKarácsonyra kaptam egy ilyen "hegesztőpisztolyt" és ezen próbáltam ki, isteni lett!!! Egy baj van, hogy a narancs bizony egy kicsit megkeseredett benne (olyan 5 órát volt a hűtőben), pedig teljesen hártyátlanul tettem bele :-(
VálaszTörlésDe ettől eltekintve hatalmas sikere volt és tényleg nagyon egyszerű elkészíteni, még szennyes edényt is alig generál :-)
Köszi szépen a receptet!
Köszi Viki! :)
VálaszTörlésKöszi Nudlee! :)
Szia Panni! Örülök, hogy sikert arattál vele! :)
Megpróbáltam utánanézni, mitől keseredhetett meg a narancsod, mert az enyémmel nem volt gond. Lehet, hogy sok volt neki az 5 óra, nekem csak 3 telt el a karamellizálásig. Olvastam olyat is a neten, hogy néha a sok állástól, vagy a melegítéstől megkeseredhet, vagy ha rajta marad egy kis fehér rész, esetleg egy kisebb mag a narancsból, szóval ezek közül bármelyik lehet. Jó, hogy szóltál, ki is egészítem a receptet ezzel az infóval. Furcsa egyébként, mert rendszeresen csinálok narancslekvárt, így elvileg a melegítéstől annak is meg kellene keserednie, de eddig nem volt ilyen. Meg ugye ott van a narancsos gyümölcsleves is, amit eleve tejtermékkel kombinálunk... Te is tettél bele narancsvirágvizet? Lehet, hogy az gátolja az ilyen problémákat, vagyis passz... de majd kipróbálok valamit ezzel kapcsolatban, ha bevált megírom. ;)
Fú, köszi szépen, hogy ilyen részletesen utánanéztél! Az biztos, hogy fehér nem maradt rajta, narancsvirágvizet én bevallom, nem tettem bele (nem volt itthon), így vagy ez, vagy az állás lehet a ludas.
VálaszTörlésÉrdekes, én is szoktam narancslekvárt főzni és tényleg még soha nem lett keserű... Rejtély :-))