2011. december 29., csütörtök

Fehér csokis créme brulée naranccsal



Villantós szilveszteri desszertnek is beválik, pedig borzasztó egyszerű elkészíteni. Olyannyira, hogy egy gyerek is elboldogulna vele, hiába a bonyolultnak hangzó francia elnevezés erre a gőzölt pudingra, vagyis vehetjük egy kalap alá nyugodtan a muffinokkal. :) Egyedül a szakácsfáklya, mint kellék hasznos, ha van otthon (na ezt már ne adjuk a gyerek kezébe!), bár állítólag grill alatt is rá lehet karamellizálni azt a pötty cukrot, amit beroppanthatunk a tetején, de erről nem tudok nyilatkozni, mert még nem próbáltam.
Most egy narancsos-fehér csokis verziót mutatok ebből, amit az ünnepek alatt kotyvasztottam.

A krémet a narancsvirágvíz dobja fel és teszi selymesebbé, a narancs pedig kifilézve, vékony kis gerezdekben lapul meg a krém alján, bár számítsunk rá, hogy egyes darabok a súlytalanság állapotába keveredve repkednek majd a felszín felé. :)
Én a karamellizáláshoz barna nádcukrot használtam, de elvileg a sima kristálycukor is megteszi, ha csak az van otthon.



Fehér csokis, narancsos créme brulée

Hozzávalók 3 db közepes méretű szufléformához:

2 dl tejszín
4 dkg fehér csoki
2 tojás sárgája
1,5 evőkanál porcukor
1 teáskanál narancsvirágvíz
1 kisebb narancs
3 csapott kávéskanál barna nádcukor

A tejszínt felforrósítjuk és felolvasztjuk benne a fehér csokit. Nem kell forralni, ha feloldódott benne a csoki, le is húzhatjuk a tűzről. 
A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral és a narancsvirágvízzel. Ennyi idő alatt épp annyit hűl a csokis tejszínünk, hogy folyamatos kevergetés mellett apránként, óvatosan hozzáadagolhatjuk a tojásos masszához. Én ehhez a művelethez kis kézi habverőt használok.
A narancsot kifilézzük, azaz hártyájuktól megfosztott gerezdekre bontjuk. Ehhez nem szükséges a narancsot megpucolni, én egyszerűen, mint az ananásznál, éles pengéjű késsel levágom a héját a fehér résszel együtt, majd gerezdenként kimetszem a gyümölcshúst. A kis gerezdeket legyező alakban elrendezem a formák alján, majd feltöltöm a tejszínes folyadékkal.
Egy kisebb tepsibe helyezem őket, majd körülbelül a peremük aljáig feltöltöm a tepsit vízzel. 200 fokon kb. fél órát sütöm. Akkor jó a krém, ha ujjbegyünkkel megpaskolva érezzük, hogy már a teteje megsült, de még belül rezegősen rugalmas.
Kivesszük a sütőből, a forró vizet leöntjük róla és hagyjuk a formában kihűlni. Ezután a hűtőbe helyezzük a formákat 2-3 órára, de akár tovább is maradhatnak.
Tálalás előtt formánként egy csapott kávéskanál barna nádcukorral megszórjuk és kis kézi fáklya segítségével rápirítjuk a cukrot. Nekem cukorból ez a mennyiség vált be a tetején, se túl kevés, se túl sok.
Jó étvágyat! :)

6 megjegyzés:

  1. Hú basszus... Ez mennyei finom lehetett!!!

    Szabályos pavlovi reflexet produkálok :-)

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom! A reflex már nálam is itt van! Megint nagyot alkottál. :)
    Boldog Új Évet kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem a fehér csokit! :) Ütős lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. Karácsonyra kaptam egy ilyen "hegesztőpisztolyt" és ezen próbáltam ki, isteni lett!!! Egy baj van, hogy a narancs bizony egy kicsit megkeseredett benne (olyan 5 órát volt a hűtőben), pedig teljesen hártyátlanul tettem bele :-(
    De ettől eltekintve hatalmas sikere volt és tényleg nagyon egyszerű elkészíteni, még szennyes edényt is alig generál :-)
    Köszi szépen a receptet!

    VálaszTörlés
  5. Köszi Viki! :)

    Köszi Nudlee! :)

    Szia Panni! Örülök, hogy sikert arattál vele! :)
    Megpróbáltam utánanézni, mitől keseredhetett meg a narancsod, mert az enyémmel nem volt gond. Lehet, hogy sok volt neki az 5 óra, nekem csak 3 telt el a karamellizálásig. Olvastam olyat is a neten, hogy néha a sok állástól, vagy a melegítéstől megkeseredhet, vagy ha rajta marad egy kis fehér rész, esetleg egy kisebb mag a narancsból, szóval ezek közül bármelyik lehet. Jó, hogy szóltál, ki is egészítem a receptet ezzel az infóval. Furcsa egyébként, mert rendszeresen csinálok narancslekvárt, így elvileg a melegítéstől annak is meg kellene keserednie, de eddig nem volt ilyen. Meg ugye ott van a narancsos gyümölcsleves is, amit eleve tejtermékkel kombinálunk... Te is tettél bele narancsvirágvizet? Lehet, hogy az gátolja az ilyen problémákat, vagyis passz... de majd kipróbálok valamit ezzel kapcsolatban, ha bevált megírom. ;)

    VálaszTörlés
  6. Fú, köszi szépen, hogy ilyen részletesen utánanéztél! Az biztos, hogy fehér nem maradt rajta, narancsvirágvizet én bevallom, nem tettem bele (nem volt itthon), így vagy ez, vagy az állás lehet a ludas.
    Érdekes, én is szoktam narancslekvárt főzni és tényleg még soha nem lett keserű... Rejtély :-))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails